Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Z regiónu

V lesíku nad Dolnou Tižinou je ojedinelá oáza pokoja

Ak vyhľadávate miesta, kde je doslova božský pokoj, zavítajte do Dolnej Tižiny. V lesíku medzi osadou Bačín a dolinou Kamenná pribudol drevený kríž s pamätnou tabuľou na zosnulých poľovníkov a drevená socha sv. Huberta. Ide o aktivitu miestnej poľovníckej spoločnosti, ktorá tu raz za rok organizuje bohoslužbu.

28.09.2019 | 13:30

Inšpiráciou pre vznik tohto jedinečného miesta na okraji lesíka nad Dolnou Tižinou je skala, z ktorej vraj doslova vyžaruje božský pokoj.

„Starší ľudia z Dolnej Tižiny nám už dávnejšie hovorili, že je pri tejto skale akoby oáza pokoja. Chodia tam pravidelne na prechádzky a pri skale pália sviečky. Tak vznikol nápad vytvoriť na tomto mieste symbolický cintorín na zosnulých poľovníkov,“ vysvetľuje miestny poľovnícky hospodár a hlavný iniciátor myšlienky Jozef Bačinský.

POLTONOVÁ SOCHA
Prvá pobožnosť, resp. nultá sa pri skale konala približne pred ôsmimi rokmi. Odvtedy sa tu organizuje každý rok, vždy v auguste okolo Ľubomíra. V minulosti tu pribudol drevený kríž (z agátu) s pamätnou tabuľou na zosnulých miestnych poľovníkov a tento rok sa tu podarilo nainštalovať aj drevenú sochu patróna poľovníkov – sv. Huberta s jeleňom (z vŕby).

Socha sv. Huberta váži 500 kg.


„Autorom sochy je jeden z nás – poľovník Milan Falašta, ktorý sochu vytvoril sám z vlastnej iniciatívy s pomocou svojho synovca. Socha váži vyše 500 kilogramov. Našťastie, medzi sebou máme šikovných ťažbárov – vďaka lesnej technike a s božou pomocou sa nám sochu podarilo vyviesť až ku skale,“ rozpráva Jozef Bačinský z Poľovníckej spoločnosti Kriváň – Malá Fatra, skupina Bačín, do ktorej patria poľovníci z Dolnej Tižiny a zo Stráže.

Momentálne tu budujú aj drevený prístrešok, ktorý by mal byť čoskoro dokončený. „Sú tam aj lavičky – jednoduché, vyrobené z materiálu, čo hora dala. Doplníme tam ešte skalu, ktorú opracujeme, aby slúžila ako obetný stôl,“ prezrádza.

Kríž s pamätnou tabuľou na zosnulých poľovníkov.


INTERNÁ POVINNOSŤ
Na toto miesto si zvykli chodiť nielen poľovníci, ale aj ľudia z dediny alebo návštevníci z okolia – pri skale pravidelne horia sviečky. „Zakaždým, keď ideme do hory, máme takú „internú povinnosť“ zobrať so sebou aj sviečku a zápalky. Keď sa vraciame a ideme okolo, tak sa tu zastavíme a zapálime sviečku z úcty k poľovníkom, ktorí už nie sú medzi nami, ale mnohých z nich sme osobne poznali,“ vysvetľuje Jozef Bačinský.

Okrem augustovej bohoslužby sa poľovníci stretávajú pri skale aj v zime, na Štefana. „V tento deň organizujeme prechádzku do lesa, ktorej sa zúčastnia všetci naši členovia aj s kandidátmi. Spoločne sa pomodlíme k zosnulým, dáme si niečo dobré pod zub a strávime tam určitý čas,“ dodáva poľovník z Dolnej Tižiny.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod