Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

V Malej Fatre budú opäť sledovať život medveďov

Už po jedenásty raz sa v Malej Fatre priblížia ochranári a dobrovoľníci k brlohom medveďov, aby sa bližšie oboznámili s ich životom v rámci ojedinelého projektu – monitoring medveďov.

03.06.2013 | 13:46

MALÁ FATRA. VARÍN. Chránená oblasť pohoria Malej Fatry patrí medzi jediné na Slovensku, kde sa o živote medveďov hnedých učíme z priamych pozorovaní. Jedenásty ročník stacionárneho letného monitoringu naplánovali ochranári na tento mesiac.

 


Mal by sa uskutočniť  tretí júnový víkend (14. - 16. júna). Dobrovoľníci, ktorí sa môžu stále do monitoringu hlásiť, sa v piatok doobeda spoločne stretnú pred sídlom ochranárov vo Varíne. Tu si rozdelia lokality, na ktoré sa do podvečerných hodín rozmiestnia. „Prvé pozorovanie je od piatej hodiny popoludní do zotmenia. V sobotu ráno vstávajú ľudia na brieždení, okolo pol štvrtej. Druhé pozorovanie sa končí okolo siedmej ráno, v závislosti od lokality, pretože v odľahlejších častiach je pravdepodobnosť pozorovania v priebehu celého dňa. Potom sa opäť začína o piatej popoludní do zotmenia a v nedeľu od brieždenia do nejakej ôsmej,“ vysvetľuje riaditeľ Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš.

 

 


Vlani sa do letného monitoringu zapojilo okolo 80 dobrovoľníkov. Spolu obsadili približne 40 lokalít. „Minulý rok boli pozorovania najlepšie. Bolo identifikovaných 65 rôznych jedincov medveďa hnedého počas celých troch dní. Stále sa ukazuje, že v Malej Fatre prevažujú menší jedinci. Tých veľkých, dominantných samcov, je trvalo pomenej. Bolo odpozorovaných len okolo 4 kusov medveďov, ktoré mali hmotnosť nad dvesto kíl,“ hovorí Michal Kalaš.

 


Zaujímavé bolo pozorovať aj správanie medvedice s mláďatami počas ruje. V tomto období sa totiž zdržiavajú mimo ciest, kde dochádza k stretu s inými medveďmi. Samica tak chráni mláďaťa pred dospelými jedincami. Tie by boli schopné mladé pozabíjať, aby sa mohli s medvedicou znovu páriť. „Taktiež sa nám monitoringom potvrdilo, že medvedice môžu ísť do ruje už v čase, keď majú ich mláďatá zhruba jeden a pol roka. Bežne sa tvrdí, že je to možné po dvoch alebo troch rokoch. Vlani sme ale mali niekoľko pozorovaní osamotených mláďat, ktoré by v takom veku ešte nemali samé chodiť,“ dodáva riaditeľ.

Michala Stehlíková

Snímka archív NPMF

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod