Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Spravodajstvo

V Malej Fatre našli zastreleného rysa

Rys ostrovid je podľa ochranárov najmenej početnou veľkou šelmou v Malej Fatre.

09.04.2021 | 09:43

MALÁ FATRA. Ochranári z národného parku dostali informáciu o náleze rysa e-mailom. „Na základe oznámenia pracovníci vykonali obhliadku. Vzhľadom na skutočnosť, že telo uhynutého rysa sa nachádzalo v relatívne prehľadnom teréne (kde sa zrejme žiadny jedinec nerozhodne skonať), a len niekoľko desiatok metrov od poľovníckeho posedu, obhliadka sa uskutočnila so súčinnosťou polície,“ informovali ochranári. Na mieste sa podľa nich potvrdilo, že rys ostrovid je v čiastočnom rozklade.

„Telo uhynutého zvieraťa bolo následne podrobené veterinárnemu vyšetreniu. Pomocou röntgenu sa preukázala predtucha, že rys uhynul v dôsledku strelného poranenia. Pitva následne potvrdila, že strelné poranenie nebolo spôsobené krátkou guľovou zbraňou, ale brokovnicou. Podľa doloženej veterinárnej správy bolo strelné poranenie letálne, rys po takomto zásahu nebol schopný unikať stovky metrov. Vzhľadom na lokalizáciu nálezu je zrejmé, že nešlo o nález postrieľaného jedinca, ktorý by prešiel na miesto nálezu z iného poľovného revíru,“ doplnila Správa NP Malá Fatra. O nízkom stave populácie rysa má vedomosť dlhodobo.

Na začiatku februára urobili pravidelný monitoring veľkých šeliem. „Jeho výsledkom bol okrem iného aj fakt, že rys ostrovid je najmenej početnou veľkou šelmou v Malej Fatre. A do mozaiky poznatkov prispela aj táto smutná udalosť, ktorá dokladuje totálne absentujúce povedomie človeka o význame predátorov v prírode.“

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod