Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Zaujalo nás

V Malej Fatre platí prvý stupeň lavínového nebezpečenstva, snehu bude pribúdať

Aj keď v Malej Fatre spočiatku len pršalo, horskí záchranári predpokladajú, že v najbližších dňoch nasneží najviac práve tam.

26.12.2019 | 14:56

V zimných mesiacoch Horská záchranná služba pravidelne informuje o lavínovej situácii na našich horách. Vo štvrtok 26. decembra pretrváva vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň (z piatich) a v Malej a Veľkej Fatre malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň.

„Hlavnú úlohu hrá sneh, ktorý napadol pred tromi dňami. Najviac ho pribudlo vo vysokých polohách Tatier. Vo Fatrách ho bolo menej aj kvôli tomu, že tam spočiatku väčšinou pršalo. Sneženie sprevádzala víchrica, to znamená, že sneh je uložený na záveterných V, JV a J svahoch a žľaboch, kde je aj nebezpečenstvo koncentrované. Sneh, ktorý padal, bol vlhký, čo je dobré pre stabilitu snehovej pokrývky. Postupne však snehu pribúda a zároveň sa ochladzuje, v najvyšších polohách pod -10°C. Znamená to, že sa nový sneh horšie naväzuje na podklad. Upozorňujeme aj na veľké nestabilné preveje vo vrcholových častiach žľabov. Vzhľadom na stále podpriemerné množstvá snehu sa veľké spontánne lavíny nepredpokladajú," konštatuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej stránke. 

Najbližšie dni by sa situácia mala postupne zlepšovať a najviac nového snehu by malo podľa HZS pribudnúť v Západných a Vysokých Tatrách a Malej Fatre.

Autor: - r -

Zdroj: HZS

Foto: Chata Chleb

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod