Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 12°C

Spravodajstvo

V meste nainštalovali nové parkovacie automaty

Pol roka od prevzatia parkovacej politiky pod správu mesta môžu vodiči využívať nové parkovacie automaty. Platba za parkovací lístok je možná prostredníctvom platobnej karty.

07.12.2023 | 10:58

Ako informovala samospráva, každý parkomat je označený farebným znakom, ktorý určuje, do akého pásma patrí (pásmo A červený, pásmo B modrý). Každý automat vydá lístok len pre pásmo, v ktorom sa nachádza. Vodiči môžu zaplatiť výlučne bezhotovostne, teda prostredníctvom platobnej karty.

„Nie je nutné nechávať lístok vo vozidle za čelným sklom – vodiči zadajú na dotykovej obrazovke evidenčné číslo vozidla, ktoré sa následne odošle do centrálneho parkovacieho systému a prípadná kontrola sa zrealizuje prostredníctvom skenovania EČV priamo na mieste,“ doplnila žilinská samospráva.

Optimalizované rozmiestnenie

Spolu 45 parkovacích automatov je umiestnených prevažne v návštevníckych a zmiešaných uliciach. V rezidentských zónach nie sú potrebné. V porovnaní s minulosťou je rozmiestnenie automatov optimalizované, a to aj s ohľadom na možnosť úhrad prostredníctvom SMS služby či aplikácie. „Zariadenia sú napájané prostredníctvom vlastnej batérie, ktorá je dobíjaná priamo zo solárneho panela, čím sa minimalizujú náklady na prevádzku.“

Dodávateľom parkomatov je spoločnosť SABA parking, s. r. o., na základe zmluvy o poskytovaní služieb, prostredníctvom ktorej sú v prenájme, a po piatich rokoch sa prevedú do vlastníctva mesta. Súčasťou prenájmu je aj celkový servis a opravy po vandalizme a nehodách. Cena za prenájom je 417 960 eur s DPH.

Autor: - r -

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod