Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 6°C

Spravodajstvo

V meste pribudli ďalšie dva nové „LOXy“

V Sade na Studničkách a v Parku Ľudovíta Štúra pribudli v piatok, 27. októbra, dve smart skrinky s loptami a iným náčiním. Môžu ich využívať napríklad tí, ktorí sa chcú spontánne zahrať a nemajú s čím. Volajú sa LOXy.

12.11.2023 | 13:21

Tieto inteligentné skrinky, v ktorých sa nachádzajú prevažne lopty na hry, sú ďalšími v poradí, ktoré osadilo mesto. LOX je vlastne smart skrinka umožňujúca prenájom pomôcok pre šport, hry a aktívny oddych priamo na mieste pomocou aplikácie. Náplň jednotlivých LOXov, ako sa tieto špeciálne skrinky volajú, sa líši. Môžete tu nájsť ogo disky, frisbee, bedmintonové rakety, švihadlá, futbalové alebo mini basketbalové lopty, TRX laná, či kettlebelly v rôznych hmotnostiach. „Posledné dva LOXy, na ktoré nám sponzorsky prispela Nadácia Doxx, sme umiestnili do Sadu na Studničkách a Parku Ľudovíta Štúra. Celkovo máme v Žiline štyri LOXy, dva v Parku Ľudovíta Štúra, jeden v Sade na Studničkách a jeden na Oravskej ceste pri Skateparku. Na realizáciu a prevádzku LOXov nám finančne prispeli spoločnosti Doxx a Sungwoo,“ hovorí Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina. 

 

Požičovňa s aplikáciou

Pre požičanie športových pomôcok je nutné sa pomocou QR kódu, ktorý sa nachádza priamo na LOXe, zaregistrovať a vytvoriť si profil. Potom si vyberiete, ktorú loptu alebo náradie si chcete požičať. Po vrátení treba ešte odfotiť LOX, čím sa zistí, že je všetko v poriadku. Požičanie je na 90 min zadarmo, po úspešnom vrátení prenájom zaplatí partner (vyššie spomínaní sponzori) v podobe voľných minút, alebo ho používateľ zaplatí z nabitého kreditu. Pri registrácii sa uvádza meno, priezvisko, email aj kreditná karta. A na začiatok je potrebné pre spustenie možnosti prenájmu nabiť kredit v minimálnej výške 10€. Zároveň ho po ukončení prenájmu aplikácia vyzve k vyhotoveniu fotografie ako dôkazu o vrátení. Počas prenájmu športových pomôcok je na pozadí zadržaná istá finančná čiastka, v prípade, že by došlo k nesprávnemu vráteniu predmetov alebo krádeži. Viac o LOXoch sa dozviete aj na stránke www.yourlox.com.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod