Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 10°C

Z regiónu

V Nezbudskej Lúčke budú opäť bojovať o Strečniansku tiesňavu

Tento rok oslavujeme 79. výročie Slovenského národného povstania. V okolí Žiliny sa konalo viacero pietnych aktov, v sobotu 9. septembra sa však oplatí zájsť do Nezbudskej Lúčky na symbolickú ukážku bojov z obdobia 2. svetovej vojny.

08.09.2023 | 10:35

Organizátorom podujatia Prví proti nacizmu je obec Nezbudská Lúčka, ktorá spolupracuje s klubmi vojenskej histórie – KVH Trnavská posádka a KVH Polom. Ukážka bojov sa bude konať nad obcou pri kolibe Panoráma. V tomto okolí sa pôvodne bojovalo v období od 31. augusta do 3. septembra 1944 a boli to intenzívne boje.

 

Účastníci z viacerých krajín

Ukážka bude pozostávať z troch častí. Prvá etapa sa bude venovať privítaniu návštevníkov a príhovorom organizátorov. Následne sa prejde k dynamickej časti podujatia, v ktorej sa predstaví okolo 50 bojovníkov v dobových uniformách. Tento rok prijali pozvanie na akciu účastníci z Nemecka, Rakúska, Českej republiky a rôznych slovenských organizácií. „V rámci ukážky budú môcť návštevníci vidieť techniku z obdobia 2. svetovej vojny a výzbroj jednotlivých armád, ktoré bojovali v SNP. V nemeckej časti je to napríklad vozidlo tzv. Kibelwagen, čiže VW typ 82 a protitankový kanón PAK 36. Na povstaleckej strane to bude guľomet Schwarzlose M08, protitankové delo KPUV37 či sovietsky guľomet Gorjunov 43,“ opisuje techniku jeden z hlavných organizátorov, Jakub Cvacho z KVH Trnavská posádka.

Následne po ukážke bojov budú mať návštevníci možnosť porozprávať sa priamo s účastníkmi, pozrieť si výstroj a výzbroj zblízka. Najväčším lákadlom sú určite zbrane. „Väčšina zbraní sú dobové originály, ktoré sú znehodnotené na streľbu z akusticko-expanzívnym strelivom. Teda nie sú nebezpečné,“ vysvetľuje Cvacho.

 

Budúce okrúhle výročie

Súčasné ukážky bojov v Strečnianskej tiesňave sa prvý raz konali v roku 2016 v Strečne. Neskôr sa presunuli na územie Nezbudskej Lúčky nad kolibu Panoráma. Z akcie chceli vytvoriť tradíciu, ukážky sa však nepodarilo zachovať kontinuálne každý rok. Obnovili ich až minulý rok a chcú pokračovať aj v budúcnosti. „Chceli by sme túto tradíciu zachovať a budúci rok sa tu dúfam opäť stretneme, keďže budeme oslavovať 80. výročie. V tomto prípade by sme chceli pripraviť viacdňovú akciu, keď to nie je len o ukážke bojov. Samotní účastníci prežívajú tzv. living history, teda v dobovom oblečení spia napríklad v zákopoch niekoľko dní. Takto sa snažíme premiestniť do roku 1944. Chceme zažiť to, čo prežívali účastníci týchto bojov,“ dodáva na záver Cvacho.

 

 

Prví proti nacizmu

Dátum: 9. september 2023

Čas: od 14.00 hod

Miesto: Nezbudská Lúčka – koliba Panoráma

Parkovanie: parkovaciu službu zabezpečuje obec NL – návštevníci môžu využiť parkoviská pri kolibe Panorama a pod ňou.

Príchod vlakom: z vlakovej stanice Nezbudská Lúčka – Strečno je to pešo približne 15 min.

Príchod zo Strečna: upozorňujeme, že most pre peších z obce Strečno do Nezbudskej Lúčky je stále uzavretý. Pre autá aj peších z tohto smeru premáva kompa. Od kompy je to následne pešo približne 20 min.

Autor: - r -

Foto: archív KVH Trnavská posádka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod