Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 12°C

Z regiónu

V Nezbudskej Lúčke spoplatnili parkovanie

Od polovice júna ste si v obci Nezbudská Lúčka mohli všimnúť nové značky s označením plateného parkovania. Obec tak reaguje na zvýšený výskyt áut, ktoré parkujú popri cestách, pričom domáci často nemajú kde zaparkovať. Aká je situácia po letnej sezóne?

05.10.2023 | 11:20

Nezbudská Lúčka je dobrým východiskovým bodom pre turistov, ktorí navštevujú Starý hrad, prípadne si vyberú dlhšiu trasu na Chatu pod Suchým. Svoje autá často zaparkujú okrem vyhradených parkovísk aj popri ceste. Druhým výrazným prísunom návštevníkov je miestna kompa, ktorú motoristi využívajú vo zvýšenej miere napríklad pri dopravných nehodách pod Strečnom. Ak sa tieto dve skupiny stretnú, nastáva situácia, ktorú v obci nemajú šancu zvládať. „V prípade nehody pod Strečnom je naša obec kompletne zablokovaná. A prichádza čoraz viac turistov. Problém však nastáva aj v prípadoch, ak cudzie autá blokujú vstupy na polia, role alebo iné pozemky. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť všeobecné záväzné nariadenie o spoplatnení využívania verejného priestranstva,“ opisuje východiskovú situáciu starosta obce Vladislav Loderer.

Technické vychytávky

Obec sa inšpirovala a využila skúsenosti so spoplatnením parkovania v iných turisticky frekventovaných obciach ako Sedliacka Dubová či Súľov-Hradná. Radila sa s nimi, ako čo najlepšie riešiť túto situáciu. V súčasnosti má Nezbudská Lúčka dve parkoviská – pri obecnom úrade a pri železničnej stanici. Jeden parkovací automat na mince, bankomatové karty a s možnosťou platby cez QR kódy sa nachádza na parkovisku neďaleko obecného úradu. Ďalší neskôr pribudne v blízkosti železničných mostov, kde najčastejšie parkujú turisti, keďže je to bližšie k Starému hradu.

Na tomto mieste sa zatiaľ dá zaplatiť cez QR kód. Problém však nastáva, ak sa nedá pripojiť na internet, alebo niekto nevlastní smartfón. „Celý systém parkovania máme zatiaľ takpovediac v skúšobnej prevádzke. Kým napríklad nainštalujeme automat pri železničných mostoch a stane sa, že sa cez QR kód nedá zaplatiť, resp. ak niekto nemá prístup na internet, prípade smartfón, zatiaľ tieto situácie rešpektujeme. Mnohé prípady riešime individuálne. Samozrejme, nájdu sa aj špekulanti, ale z doterajších skúseností môžem povedať, že 95 % ľudí so zaplatením nemá problém,“ vysvetľuje starosta. Cena parkovného pre osobné auto je na celý deň 3 eurá.

Parkovanie v budúcnosti

Jedným z pozitívnych dôsledkov novej parkovacej politiky v obci bude aj obnova cestnej komunikácie pod železničnými mostami. „Túto cestu má v správe urbár, ale dohodli sme sa na jej oprave. Keď už chceme pýtať od ľudí peniaze za parkovanie, chceme aspoň, aby mali dobré cesty,“ prezrádza jeden z plánov do budúcnosti Loderer. Zaujímavosťou je, že poplatky za parkovanie si obec podelí s miestnym urbárom, ktorý je väčšinový vlastník pozemkov, na ktorých sa parkuje.

Obec má vypracovanú komplexnú zonáciu parkovania, čo celú situáciu uľahčí. Informačné tabule s dokumentáciou budú dostupné pri vstupe do obce, ako aj pri kompe. V obci očakávajú, že prvotné investície do automatov a nového dopravného značenia sa navrátia do dvoch rokov a následne budú môcť financie využívať na chod obce.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod