Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 6°C

Zaujalo nás

V parku na Bôriku pribudli nové toalety. Ich súčasné umiestnenie je len dočasné

Park Ľudovíta Štúra je po novom vybavený aj prenosnými toaletami. Pôvodne malo hygienické zariadenie stáť pod mostom, čo však správca objektu po nešťastí pod Rondlom zamietol. Mesto preto muselo hľadať náhradné riešenie.

05.11.2019 | 09:00

Park Ľudovíta Štúra na Bôriku patrí medzi najpopulárnejšie parky na území mesta. Rekonštrukcia z roku 2017 park ešte viac zatraktívnila a pritiahla do jeho útrob mnoho návštevníkov. Tým však v parku chýbala jedna podstatná, základná vec: toaleta.

„Dopyt po toaletách v Parku Ľudovíta Štúra bol od otvorenia parku v roku 2017 veľmi veľký. V pôvodnom projekte bola spravená predpríprava na toalety pod mostom (Mostná ul.), t. j. boli dovedené siete. K samotnej realizácii sa, bohužiaľ, nepristúpilo. Občania však prirodzene toalety na takom exponovanom mieste potrebujú, a tak sa v roku 2019 vyčlenila v rozpočte mesta suma 25-tisíc eur na ich vybudovanie,“ rozpráva poslanec za Bôrik Vladimír Randa.

NÁHRADNÉ RIEŠENIE
Medzičasom sa však udiala nehoda pod Rondlom v podobe rozsiahleho požiaru, ktorý mohol ohroziť statiku mosta. „Na základe tejto udalosti nám správca mosta, Slovenská správa ciest, odmietol povoliť umiestnenie plnohodnotných toaliet s tečúcou vodou na plánovanom mieste, pod mostom. Preto sme museli pádom sme museli hľadať náhradné riešenie. Samozrejme, to istý čas trvá. Na preklenutie doby, do ktorej vybuduje mesto Žilina plnohodnotné WC, sme vytvorili náhradné riešenie, ktorým sú prenosné toalety, prekryté vkusnou drevenou konštrukciou z červeného smreku,“ hovorí mestský poslanec.


Podľa jeho slov by sa táto drevená konštrukcia mala neskôr presunúť do areálu detského ihriska v Lesoparku Chrasť, kde sú mobilné toalety už niekoľko rokov. Ich prekrytím sa podarí dosiahnuť krajšie prostredie pri novobudovanom ihrisku.

„V budúcom roku by sme radi zrealizovali pôvodné plánované toalety v Parku Ľ. Štúra. Bude to drobná bezbariérová stavba, ktorá bude nakoniec blízko inkriminovaného mosta, nie pod ním. V určitej vzdialenosti sme už získali aj súhlas správcu. S bežným vybavením – oddelené toalety, toalety pre telesne postihnutých, tečúca voda, celoročná prevádzka,“ dodáva Vladimír Randa.

PRI DETSKOM IHRISKU
Súčasné, dočasné toalety prekryté drevenou konštrukciou sa nachádzajú v parku v blízkosti detského ihriska. „Ide o štandardné dva kusy prenosných toaliet, ktoré sú z estetického dôvodu zakryté drevenou zástenou. Umiestnené sú v blízkosti detských ihrísk, keďže požiadavky na ich zriadenie boli hlavne od rodičov s malými deťmi,“ poznamenal hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Foto: archív V. Randa

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod