Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Spravodajstvo

V Paštinej Závade prišli na svet jahňatá trojčatá

Na farme v Paštinej Závade je v týchto dňoch neobvykle rušno. Začalo sa totiž obdobie bahnenia oviec.

11.02.2013 | 14:38

PAŠTINA ZÁVADA. Ovčia farma má v dedinke pri Bytči už čosi odžité. Ustála nielen zmenu režimu, ale i postupný úpadok poľnohospodárstva. Momentálne tu chovajú okolo deväťsto oviec a ich
počet, najmä v týchto mesiacoch, stále rastie.

„Momentálne je obdobie kotenia. Vždy sa prispôsobuje tomu, kedy je Veľká noc. Bahnice sme k baranom pripustili na jeseň a okolo 18. januára sa nám začali rodiť prvé jahňatá,“ vysvetľuje vedúci dvora Marián Chamaj.

V čase bahnenia sú chovatelia na farme nonstop. V priebehu 40 dní by sa tu totiž malo okotiť ešte viac ako sto oviec. Bahnice zvyčajne privedú na svet jedno až dve mláďatá, sem - tam aj viac. Napríklad pred pár dňami sa tu „na prvý šup“ narodili až tri jahniatka. Pred troma rokmi sa tešili zo štvorčiat.

„Keď je dobrý rok, tak má každá druhá dvojičky. Niekedy sa však stane, tak ako aj teraz, že máme aj trojčatá či štvorčatá,“ prekvapuje.

Jahňatá si tesne po narodení vyžadujú zvýšenú starostlivosť. Najdôležitejšie sú prvé hodiny, kedy musia chovatelia dohliadnuť na to, aby bolo mláďa pri svojej matke a pilo jej mlieko. Vtedy sa mu vyvinie nielen sací reflex, ale do svojho organizmu dostáva aj mledzivo, ktoré je veľmi dôležité pre jeho ďalší zdravý vývoj.

Na farme v Paštinej Závade chovali kedysi ovce výhradne pre vlnu. Teraz ide na odbyt najmä mäso a mlieko. Mladé ovečky vyvážajú do zahraničia, za ostatné roky sa však zvýšil záujem aj o domáci chov na Slovensku.

„Druhá časť našej produkcie je mlieko, ktoré spracúvame u nás na kolibe. Z ovčieho mlieka robíme klasický hrudkový alebo údený syr, bryndzu a žinčicu,“ dopĺňa Marián Chamaj.

-ms-
Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod