Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Z regiónu

V Rajci sa cez ruský jazyk učia po slovensky

Bilingválne gymnázium v Rajci je škola s vyučovacím jazykom ruským. Na Slovensku ich je osem. Súčasná doba túto školu nepriaznivo ovplyvňuje, pretože mnohí na ruštinu zanevreli. Prestali ju, žiaľ, vnímať v širších súvislostiach. Ako odkaz na kultúru, históriu. Na druhej strane však škola dokáže plnohodnotne pomáhať odídencom z Ukrajiny.

02.06.2022 | 17:00

POMOC V RUŠTINE PRIJÍMAJÚ

Keďže Ukrajinci ovládajú ruštinu, dokážu ich vďaka tomu  naučiť slovenský jazyk. „Pre dospelých organizujeme základný kurz slovenského jazyka pre cudzincov a  navštevuje dvanásť účastníkov. V rozsahu 70 hodín ho robíme aj pre 15 ukrajinských žiakov, ktorí sú u nás v ročníkoch 1. - 3. V okrese máme zaradených asi najviac žiakov z Ukrajiny, pretože vedia po rusky a ľahko sa dorozumejú s našimi študentmi. Navyše, niektorým už začala aj dištančná výučba z Ukrajiny, takže ju kombinujú s tou u nás,“ hovorí riaditeľka Gymnázia Rajec Henrieta Melišová. Študenti majú  9 hodín slovenského jazyka do týždňa, nehovoriac o tom, že sa jazyk nepriamo učia aj v triedach pri komunikácii so spolužiakmi. „Ukrajinskí žiaci nemajú výhrady voči ruštine. U nás sú tí, ktorým ruský jazyk nevadí. Po rusky vedia, aj v rodinách po rusky hovoria, takže s tým problém nemajú,“ pokračuje riaditeľka školy. Slovenskí spolužiaci ich pribrali do kolektívu tak, akoby s nimi chodili do školy od začiatku. Podieľajú sa na všetkom, čo robia ostatní žiaci, zúčastňujú sa na školských aktivitách, turnajoch. „Dokedy na našej škole ostanú, nevieme. Napríklad tretiaci, ak získajú dištančne certifikát o ukončení školy, chcú pokračovať na Žilinskej univerzite. Pre nich je osvedčenie od nás dôležité, potvrdzuje, že absolvovali kurz slovenského jazyka pre cudzincov.“

JAZYK V NEMILOSTI

Škola je prioritne zameraná na päťročné bilingválne slovensko – ruské štúdium. V prvom ročníku sa žiaci naučia dokonale komunikovať v ruskom jazyku. V ďalších rokoch síce hodín samotného ruského jazyka ubúda, pribúdajú však predmety, ktoré sa žiaci v ruštine učia. „Konflikt na Ukrajine našu školu jednoznačne poškodil. Pocítili sme to v tom, že sme dostali menej prihlášok a zapísalo sa menej študentov. Žiaľ, ovplyvnil ľudí v tom,  že nie všetci vnímajú tento jazyk ako kultúrne bohatstvo. Uvidíme, ešte nie je ukončené prijímacie konanie, bude druhé kolo, možno na konci júna budeme vedieť, koľko študentov k nám nastúpi, ale už teraz vieme, že nás táto situácia rozhodne poškodila,“ pokračuje riaditeľka školy. O náhradnom výučbovom programe neuvažujú. Musel by vzniknúť nový študijný odbor, a ten by museli konzultovať so zriaďovateľom, čo vôbec nie je jednoduchý proces. 


 

POSLEDNÁ KLASIKA

Na rajeckom gymnáziu v tomto týždni maturuje 20 študentov. Sú to poslední absolventi klasickej, nie bilingválnej sekcie. Maturujú zo slovenského a anglického jazyka a dva predmety si vyberajú. Väčšina si vybrala ekonomiku, občiansku náuku, dejepis , chémiu, biológiu a aj matematiku. Bilingválne gymnázium v Rajci je od roku 2019 školou s vyučovacím jazykom ruským. Trieda tohtoročných maturantov je posledná, ktorá absolvovala klasickú gymnaziálnu výučbu.


 

OSLAVA V TIENI UDALOSTÍ

Rajecké gymnázium si vlani pripomenulo 65. výročie založenia. Aj napriek tomu, že má, nepochybne, dôvod na oslavu, má aj právo poťažkať si na nepriazeň osudu. V školskom roku, kedy 2019/2020 sadli do lavíc prví žiaci slovensko – ruského štúdia, prišla pandémia. Keď sa z nej svet otriasol, prišiel konflikt na Ukrajine, ktorý všetko ruské uvrhol do nemilosti, čo gymnáziu opäť podlomilo kolená. Pedagogický zbor cíti, že nie všetko je v poriadku, odzrkadľuje sa to najmä na počte tohtoročných prihlášok. Študenti to ale takto určite nevnímajú. Sú radi, že sú na tejto škole, pretože v nej vládne takmer rodinná atmosféra a užívajú si svoj bezstarostný študentský život. Na budúci rok by tu mali maturovať prví absolventi bilingválneho štúdia. Oni, aj ich pedagógovia si uvedomujú, že ruština je krásny jazyk a jazyk nemôže za to, kto všetko ním hovorí. Preto naň určite nezanevrú.

 Autor: Iveta Frolková 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod