Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Z regiónu

V Rosine bojujú s bezohľadnými vodičmi. Ľudia sa obávajú najhoršieho

Pri základnej škole nainštalovali semafor, ktorý vodiči nerešpektujú. Vo vysokej rýchlosti prechádzajú na červenú a ohrozujú ľudí, ktorí chcú prejsť cez cestu.

29.03.2020 | 11:30

Obyvatelia Rosiny majú so svetelnou signalizáciou desiatky zlých skúseností. Tvrdia, že ide o dlhodobý problém.

„Vždy čakáme spolu na zelenú a držíme sa, kým sa neubezpečíme, že všetky autá zastavili na červenú. Robím to vždy, neviem si predstaviť, že pustím dieťa samé do školy. Napríklad sa stalo, že ako chodci sme mali zelenú. Zo smeru od Višňového dve autá preleteli na červenú bez mihnutia oka! Takúto situáciu tu zažívam ja osobne dva až trikrát do týždňa, a to prechádzam cez tento priechod desaťkrát týždenne,“ hovorí jedna zo skúseností obyvateľov.

„Minulý mesiac ma opäť pri prechádzaní s dcérou cez priechod ohrozil vodič, ktorý nezastavil na červenú. Prešiel a zastavil asi 15 metrov za priechodom v rýchlosti očividne vyššej ako 40 km/h,“ takto opisuje situáciu ďalšia skúsenosť.

Arogantná jazda

Dôvodov, prečo sa takto vodiči správajú, môže byť podľa miestneho občana viacero. „Vodič si červenú na rovnej ceste nevšimne, prípadne ide rýchlo a myslí si, že to stihne, alebo na červenú prejde naschvál,“ myslí si Michal Škorvánek, podľa ktorého by vodičov mohol naučiť jazdiť napríklad kamerový systém, spomaľovacie pásy (zvukový koberec), častejšie kontroly políciou či poverenou osobou z obce.


Svetelnú signalizáciu nainštalovali, paradoxne, aby zvýšili bezpečnosť ešte pred piatimi rokmi. V obci bola zároveň podľa starostu schválená aj zóna s maximálnou povolenou rýchlosťou 40 km/h.

„Problematiku jazdenia vodičov na červenú riešim sústavne od samotného spustenia semaforov. Veľakrát som to riešil aj s dopravnou a poriadkovou políciou. Dopravné značenia na Družinskej ceste pri škole sú umiestnené tak a v takom rozsahu, aby dostatočne a včas upozornili všetkých účastníkov cestnej premávky na priechod pre chodcov, na deti a semafor,“ hovorí starosta obce Rosina Jozef Machyna.

Nereálne opatrenia

Zvýšiť bezpečnosť sa podľa starostu snažili úpravou semaforu.

„Bol predĺžený čas zelenej pre chodcov. Taktiež bol upravený interval červenej pre vozidlá a zelenej pre chodcov. A to tak, že po zasvietení červenej pre vozidlá je ešte určitý čas aj červená pre chodcov, aby hneď nevstupovali na vozovku. Opakovane sme dávali požiadavky na políciu k vykonávaniu kontrol jazdenia vodičov na červenú a na kontrolu dodržiavania predpísanej rýchlosti,“ konštatuje Jozef Machyna.

Ten tvrdí, že väčšina návrhov, s ktorými obyvatelia prišli, sa uskutočniť nedajú. „Nie sú na to zákonné možnosti. Čo sa týka kamerového systému, zábery nemôžu byť použité na preukázanie objektívnej zodpovednosti vodiča na riešenie dopravných priestupkov. Požiadali sme preto políciu o stanovisko, ako môžeme postupovať.“ Na políciu podľa neho adresovali aj žiadosť o častejšie kontroly a meranie rýchlosti.

Polícia podnet podľa našich informácií dostala.

„Okresný dopravný inšpektorát eviduje za roky 2017 až 2019 na Ulici Družinská 12 udalostí bez následkov na živote a zdraví. V rámci výkonu služby dopravnej, ako aj poriadkovej polície je výkon zameraný na kontrolu dodržiavania predpísanej rýchlosti, ako aj kontrolu dodržiavania dopravných zariadení zo strany vodičov a chodcov v obci Rosina v časti Družinská,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod