Žilinský Večerník

21. máj 2024 | Zina
| 17°C

Spravodajstvo

V Sade na Studničkách si pripomenuli pamiatku bývalých príslušníkov PTP

Konfederácia politických väzňov Slovenska (KVS) si pripomenula pamiatku bývalých príslušníkov Pomocných technických práporov nútených prác (PTP) pri ich centrálnom pamätníku v Sade na Studničkách.

25.09.2019 | 20:36

ŽILINA. Pietne zhromaždenie v Sade na Studničkách zaspomínalo na neľudské podmienky v táboroch nútených prác, a zároveň pri príležitosti 69. výročia vzniku PTP odovzdal bývalým členom pamätné medaily ministra obrany SR brigádny generál Boris Ďurkech. K zhromaždeniu sa prihovoril predseda KVS Peter Sandtner, o svoje spomienky na ťažké obdobie sa podelil jeden z ocenených pamätníkov Jozef Talajka.


„Snažíme sa nielen spomínať na tých, ktorí už nie sú medzi nami, ale aj oceňovať žijúcich pamätníkov. Konfederácia politických väzňov Slovenska dáva žiadosť Ministrovi obrany SR, aby udelil pamätné medaily ministra obrany žijúcim príslušníkom PTP. Sme radi, že pán minister nám vyhovel a udelil túto pamätnú medailu ôsmim bývalým príslušníkom PTP z rôznych regiónov Slovenska. Videli sme, že si to vážia, že je to možno jediné ocenenie, ktoré v živote dostali, keďže prežívali utrpenie nielen v PTP, ale aj potom, keď boli ľuďmi „tretej“ kategórie a s nimi trpeli aj ich manželky, deti a celé rodiny, lebo si nemohli nájsť slušné zamestnanie, nemohli doštudovať. Je to symbolické ocenenie od armády,“ uviedol predseda KVS Peter Sandtner.

Viac sa dočítate v budúcotýždňovom čísle Žilinského večerníka.

Foto: Soňa Vanovčanová

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod