Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 3°C

Spravodajstvo

V Štiavniku separujú, stavajú bytovku, aj chodník

V Štiavniku vylepšili separovaný zber odpadu. Starosta Štefan Vároš verí, že ušetria a prispejú k zlepšeniu životného prostredia. Budujú aj bytovku a chodník. 

24.06.2013 | 15:42

V Štiavniku vylepšili separovaný zber odpadu. Starosta Štefan Vároš verí, že ušetria a prispejú k zlepšeniu životného prostredia. Budujú aj bytovku a chodník. 

 

ŠTIAVNIK. Donedávna zber odpadu v obci riešili veľkokapacitnými kontajnermi. Vrátane vyseparovaného odpadu – plastov a sklad. „Ľudia však do kontajnerov navozili úplne všetko. Vrátane kameňov, skríň, chladničiek. Veľká väčšina týchto vecí sa však dá pri správnom triedení využiť ako druhotná surovina, z ktorej obec môže mať, pri správnom triedení, príjem,“ hovorí starosta Štefan Vároš.

Obec môže ušetriť dvojnásobne. Ak totiž zníži objem odpadu, ktorý doteraz odvážalo na skládku do Mikšovej, opäť zaplatí menej. „Tento objem chceme znížiť. Zakúpili sme a odovzdali občanom nádoby na tuhý komunálny odpad. Popri tom sme im rozdali aj vrecia na separovaný zber. Samostatne na sklo, tetrapaky a plasty. Raz za dva týždne ich zakúpeným autom IVECO odvážajú pracovníci na aktivačných prácach,“ hovorí starosta.

Okrem toho však zachovali aj pôvodné nádoby na separovaný zber. Ten, kto nemá kde vrecia skladovať, môže ich priebežne odniesť na zberné miesta. Do budúcna plánujú z recyklačného fondu získať triediacu linku, aby mohli dobudovať zberný dvor na dotrieďovanie odpadu, nakladač a zberné nádoby do domácností.

Na mieste bývalej kotolne na tuhé palivo pri zdravotnom stredisku, rozbehli výstavbu polyfunkčného domu. Keďže už vykurujú plynom, na základoch starej kotolne bude na prízemí mäsiarstvo, kaderníctvo, zmrzlina a obchod s textilom. Na prvom a druhom poschodí nájde bývanie sedem záujemcov. „Stavia sa z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania. Ukončenie výstavby je plánované do konca tohto roka, začiatkom budúceho bude objekt odovzdaný do užívania. Rokujeme aj so stavebnou firmou, aby sa na výstavbe podieľali naši ľudia,“ hovorí Štefan Vároš.

Ďalšia stavebná činnosť v súčasnosti prebieha medzi zastávkou pri ZŠ a zdravotným strediskom. Už čoskoro tu vyrastie nový chodník. Tento úsek bude súčasťou chodníka od pošty, až po reštauráciu Halifax, v celkovej dĺžke okolo jedného kilometra. „Získali sme naň prostriedky z projektu. Rozpočtovaných bolo 84-tisíc eur. Práce chceme realizovať formou aktivačných pracovníkov, čím by sme radi ušetrili,“ dodal na záver Štefan Vároš.

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod