Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

V súvislosti s koronavírusom zasadali aj na župe. Prísne opatrenia nielen na školách, ale aj v kultúrnych inštitúciách

Nový koronavírus už nie je iba hrozbou z okolitých štátov, ale prvé potvrdené prípady hlási už aj Slovenská republika. Na Úrade Žilinského samosprávneho kraja v pondelok 9. marca preto zasadal krízový štáb. Opatrenia sa dotknú najmä kultúrnych inštitúcií a odborného vzdelávania.

10.03.2020 | 08:45

„S účinnosťou od utorka 10. marca odporúčame školám v našej pôsobnosti zrušiť všetky exkurzie, výlety, či lyžiarske zájazdy. Zároveň pozastavujeme odborné vzdelávanie vedené mimo priestorov školy tak, aby žiaci nemigrovali po firmách a iných zariadeniach,“ povedala županka Erika Jurinová.

Ďalšie opatrenia sa týkajú kultúrnych inštitúcií. Tie zatiaľ ostávajú otvorené pre individuálnych návštevníkov. ,,Rušíme však hromadné podujatia, divadelné predstavenia, spoločné čítania a iné aktivity s väčšou koncentráciou ľudí,“ dodala županka. Prísne hygienické opatrenia platia aj v nemocniciach a sociálnych zariadeniach, kde pretrváva zákaz návštev až do odvolania.


„Vnímame zodpovednosť, ktorú máme za naše organizácie, či pracovníkov. Čelíme novej situácii a ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. Od začiatku komunikujeme s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, s ktorým všetky kroky koordinujeme,“ povedala županka Erika Jurinová.

K dnešnému dňu je v kraji 73 lôžok pripravených v prípade krízového režimu.

„Regionálny hygienik je oprávnený vydať pokyn na takzvanú reprofilizáciu lôžok v nemocničných zariadeniach. To znamená, že ak by sa ukázalo, že potrebujeme väčšie množstvo lôžok, máme právne nástroje, ako to zabezpečiť,“ uviedol riaditeľ Regionálneho úradu Martin Kapasný. Ako dodal, pokiaľ by narástol počet pacientov, tak nie všetci by boli liečení na infekčnej klinike. Časť z nich by bola liečená aj v domácom prostredí.


Opätovne dnes budú zasadať aj na meste. Ako informoval hovorca Žiliny Vladimír Miškovčík, dnes - v utorok 10. marca o 11.00 h sa uskutoční zasadnutie zástupcov Krízového štábu mesta na Okresnom úrade v Žiline za účasti ďalších zainteresovaných zložiek a subjektov v súvislosti s preventívnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu a ich vzájomnej koordinácie.

„V prípade, že sa zmenia alebo rozšíria aktuálne usmernenia, ktoré mesto Žilina vydalo v pondelok 9. marca, vás budeme informovať," uviedol hovorca mesta. 

Autor: - r -

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod