Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 8°C

Z regiónu

V Tepličke 135 dobrovoľných záchranárov pátralo po stredoškolákoch

Počas minulého víkendu, 14. a 15. októbra 2023, sa v Tepličke nad Váhom konalo spoločné cvičenie dobrovoľných záchranných zložiek. Stretlo sa tu 135 záchranárov, okolo 50 psov, 60 vozidiel a jeden vrtuľník. V lesoch v katastri obce pátrali po figurantoch z „poľnohospodárskej“ školy.

18.10.2023 | 09:00

Pod vedením Záchranného systému Slovensko a Horskej služby Malá Fatra sa na cvičení v Tepličke nad Váhom stretlo spolu 14 organizácií. Bola to prvá cvičná kooperačná spolupráca dobrovoľných záchranných zložiek v takomto veľkom rozsahu. Akcia bola primárne zameraná na kooperáciu a koordináciu pri pátracej akcii po nezvestných osobách. „Zúčastňujeme sa na pátracích a záchranných akciách a stáva sa, že absentuje spolupráca medzi záchranárskymi zložkami. Týka sa to najmä prehľadávania terénu, kde dochádza k tomu, že sa jedna časť prehľadáva viackrát,“ vysvetľuje podnet na vznik akcie Štefan Smrekovský, predseda dobrovoľnej organizácie Horská služba Malá Fatra.

Naplánovanie akcie trvalo približne štyri mesiace. „Zapojilo sa množstvo rôznych organizácií, preto je časovo náročné zorganizovať akciu v takomto rozsahu. Sme tu ale práve preto, aby sme získali skúsenosti zo spolupráce s viacerými organizáciami,“ vysvetlil Milan Uhrič zo Záchranného systému Slovensko. 

Dva dni záchranárskej činnosti

Sobotu ráno záchranári začali tzv. pochodovou osou so stanovišťami s modelovými situáciami, kde za upevňovali základy kooperácie a overovali znalosti v teréne. V poobedňajších hodinách prišla na rad ukážka v podaní Air Transport Europe s výsadkom lekára. Vrtuľník pristál na miestnom ihrisku, kde si najmä psovodi mohli vyskúšať, ako bude hluk vrtuľníka zvládať ich pes. Po ukážke sa začala simulácia cvičnej pátracej akcie, ktorá trvala až do neskorších večerných hodín. Figuranti, teda žiaci Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline v odbore kynológia, sa premiestnili na rôzne stanovištia v lese, kde po nich pátrali záchranné zložky.

Druhý deň cvičenia sa zameral skôr na workshopy na témy prvá pomoc, rádiokomunikácia, technika v pátraní (drony, termovízie, vyhľadávače), komunikácia s tiesňovou linkou, kynológia pre laikov, transportné prostriedky. „Cvičenie následne vyhodnotíme, zistíme, kde sú nedostatky a pripravíme opatrenia na to, aby sa nám pri ďalšom pátraní spolupracovalo ľahšie. Som presvedčený, že táto akcia bude pre naše organizácie veľkým prínosom,“ dodal Smrekovský.

Podujatie hostila obec Teplička nad Váhom, ktorej starosta za svojho pôsobenia zažil dve pátrania po nezvestných osobách v tejto oblasti a videl tak konanie záchranných zložiek v realite. „Videl som, ako sa dokázali behom chvíle zorganizovať a nasadiť do terénu čo najviac ľudí. Každý predstaviteľ samosprávy by takéto podujatie na svojom území rád privítal a ak sa organizátori budúci rok rozhodnú opäť usporiadať toto cvičenie, radi ich tu privítame,“ uzavrel starosta obce Viliam Mrázik.  

 

Účastníci

Záchranný systém Slovensko, Horská služba Malá Fatra, Kynologický záchranný zbor Slovenskej republiky, DHZ Hradná, DHZ Teplička nad Váhom, DHZ Gbeľany, Casavit Rescue Slovakia, Horská služba Nízke Tatry juh, Mantrailing Považie, Špeciálna Kynologická Záchranná Služba, Dog Rescue Slovakia – KZB Banská Bystrica, Bratislavská Kynologická Záchranná Brigáda, SARDA, Resdogs, CEMA K9, Air Transport Europe so záchranárskym vrtuľníkom a žiaci zo Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline, odbor kynológia.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka, Tomáš Matúšek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod