Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

V Terchovej pripravujú projekt na obnovu Jánošíkových dier

Približne o päť rokov by mal najznámejší turistický chodník v Terchovskej doline prejsť rekonštrukciou.

02.04.2013 | 14:17

TERCHOVÁ. Začiatkom januára vzniklo v Terchovej Občianske združenie Diery (OZ), ktorého cieľom je etapovo obnoviť chodník Jánošíkove diery.


Chodník je už v dezolátnom stave

Najznámejšia turistická trasa Terchovskej doliny si už čo-to pamätá. Vznikla údajne v polovici minulého storočia a slúžila ako skratka pre obyvateľov dediny Štefanová, ktorí si tadiaľto krátili cestu do Terchovej. „Tak, ako chodník teraz vyzerá, to je z obdobia 70. rokov, kedy začali montovať prvé oceľové rebríky a lavičky. Po štyridsiatich rokoch a najmä po minuloročnej zime sú už v dezolátnom stave,“ hovorí hlavný iniciátor projektu a predseda OZ Diery Robert Hlaváč.


Ideový projekt obnovy, pod ktorý sa autorsky podpísal terchovský ľudový architekt Alojz Mucha v spolupráci s horskými záchranármi či ochranármi Národného parku Malá Fatra, je v týchto dňoch zverejnený na internetovej stránke obce na pripomienkovanie obyvateľom a návštevníkom Terchovej. Ohlasy sú zatiaľ veľmi pozitívne. „Keďže je rekonštrukcia finančne náročná, projekt je rozdelený do niekoľkých etáp. Tá prvá zahŕňa obnovu úseku od Hotela Diery po križovatku Ostrovné, ktorý je v rámci Dolných dier najviac zničený a je ťažko priechodný. V tomto roku by sme tu chceli vymeniť tri pozinkované lavičky za nové, vyrobené z dreva moreného pod tlakom a urobiť aj jednu úplne novú cez riečisko pri Ostrovnom,“ rozpráva Robert Hlaváč. Spolu s odvodnením terénu tak plánujú urobiť do 1. júna tohto roka.


Do Dier naďalej zadarmo!

V spolupráci s ochranármi chystajú aj úplnú rekonštrukciu náučného chodníka Jánošíkove diery, ktorý bude doplnený nielen o spoznávanie fauny a flóry Malej Fatry, ale aj kultúry a histórie Terchovej a blízkeho okolia. Rebríky v Nových dierach, ktoré prešli rekonštrukciou pred piatimi rokmi, nemajú zatiaľ v pláne vymieňať, novinkou by však malo byť zjednosmernenie tohto chodníka.

„Dôležité na tomto všetkom je, že naše združenie tu nie je len preto, aby sme vymenili pár lavičiek. Projekt komplexne rieši ochranu a zachovanie tohto prekrásneho prírodného prostredia zobojsmernenie Dolných dier, vyššiu bezpečnosť pre návštevníkov a fakt, že Diery potom budú môcť bez problémov prejsť i starší ľudia a menšie deti a hlavne systém každoročnej údržby a spravovania tohto chodníka. Zo strany turistov vznikli obavy, že tu zavedieme vstupné, ale túto možnosť úplne vylučujeme,“ prízvukuje jeden z hlavných iniciátorov obnovy.

Podľa odhadov členov OZ Diery by projekt v úseku od Hotela Diery po salaš Podžiar mohli zrealizovať do piatich rokov. Všetko však závisí od finančných prostriedkov. Tie čerpajú od sponzorov a z výťažku z predaja suvenírov v stánku, ktorý sa nachádza za Hotelom Diery. Do budúcnosti uvažujú aj nad zavedením darcovských sms-iek či Jánošíkovej truhlice.

Michala Stehlíková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod