Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Spravodajstvo

V Žiline máme šachty bez poklopov. Pozor na ne!

Zaujal nás podnet nášho čitateľa, ktorý si všimol, že na zastávke Kvačalova v Závodí „zberatelia“ odcudzili poklop zo šachty. Nejde pritom o ojedinelý prípad. Páchateľ môže dostať i dva roky natvrdo.

21.10.2013 | 14:38

ŽILINA-ZÁVODIE. „Zbadal som za zastávkou šachtu bez poklopu. Neviem, ako dlho je to v takomto stave, no zvlášť večer by tam mohol niekto spadnúť,“ zatelefonoval nám Žilinčan svoj postreh. Keďže sa v týchto dňoch stmieva o niečo skôr, takáto situácia môže ľahko nastať i počas neskoršieho popoludnia.

O chýbajúcom kryte na šachte sme informovali mesto, to však musí v prvom rade zistiť, kto je vlastníkom siete, na ktorej poklop chýba. Ak je mestským majetkom, bude môcť podniknúť ďalšie kroky.

Rovnako môžu byť vlastníkom šachty i Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK). O chýbajúcom poklope sme informovali aj ich. Podľa nich je kradnutie poklopov zo šácht verejnej kanalizácie veľmi časté a snažia sa ich preto nahrádzať za poklopy z materiálov, ktoré zberateľov kovového šrotu nelákajú. „Naša spoločnosť sa snaží v rámci obmeny nahrádzať poklopy, včítane rámov, za betónovo-liatinové so zariadením na uzamykanie samotného poklopu a tiež za uzamykateľné. Treba si však uvedomiť, že naša spoločnosť prevádzkuje 685 km stokovej siete. Revízne kanalizačné šachty, ktoré sú ukončené poklopom, sú zriaďované spravidla po každých 50 metroch a v mieste zmeny smeru. Ide teda približne o 15 000 poklopov, pričom cena jedného poklopu začína od 100 eur bez DPH,“ uvádza vedúci Kancelárie predstavenstva SEVAKu Jozef Vrábel.

Keď si občan všimne chýbajúci poklop na šachte, môže to nahlásiť priamo SEVAKu. Vodárne vykonajú jej kontrolu a ak pôjde o ich majetok, nahradia ho novým.

Ak polícia odhalí páchateľa, hrozí mu pomerne vysoký trest. Podľa hovorkyne štátnej polície Jany Balogovej to závisí od konkrétneho prípadu a výšky škody, a či ide o priestupok proti majetku alebo trestný čin krádeže. Za krádež však zlodejovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod