Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 10°C

Šport

V Žiline sa etabluje nový dievčenský basketbalový klub

V máji 2012 vznikol v Žiline-Závodí nový basketbalový klub pre dievčatá s názvom Basketbalový klub mládeže Žilina-Závodie, ktorého predsedom je Pavol Gerát. Práve jemu sme položili niekoľko otázok.

12.11.2013 | 11:28

Prečo ste sa rozhodli trénovať dievčatá?

Ako mnoho osudových vecí v živote, aj táto vznikla náhodou. Pracoval som v Piešťanoch a kolega z práce, veľký basketbalový nadšenec, mal len dcéru, tak sa rozhodol trénovať dievčatá. Keď ich už bolo veľa, nezvládal to, požiadal ma o pomoc. Neskôr, keď mu dcéra dospela, trénovanie nechal, ale pre mňa sa to stalo láskou na celý život – stalo sa to pred 25 rokmi.


Problémom dnešných detí je, že uprednostňujú počítač a televíziu pred športom. Váš názor?

Je pravdou, že dnes je tých rôznych lákadiel pre deti podstatne viac ako za mojich mladých čias, ale zatiaľ sa zdá, že im dokážeme poskytnúť zaujímavú alternatívu a dievčat máme dosť. V súčasnosti trénuje v klube 50 dievčat. Sú rozdelené na družstvá 2000/2001, 2002 a 2003 a prípravku 2004/5/6. Postupne chceme vybudovať pre dievčatá podobné podmienky ako majú v Žiline chlapci.


Ako často trénujete a aké sú vaše ambície? Na akú úroveň chcete klub dostať?

V októbri 2010 sme začali v ZŠ Závodí s krúžkom 2-krát týždenne po hodine a dnes v sezóne 2013/14 už máme družstvá hrajúce súťaž, s tréningami 3-krát týždenne. Od októbra začala trénovať i nová prípravka. S rastúcim počtom družstiev narastá problém s nedostatkom tréningových priestorov. Od samého začiatku nám vychádza v ústrety Základná škola v Závodí a od tejto sezóny nás podporilo i vedenie školy na Hájiku, kde sa nám podarilo získať tréningové priestory. My chceme na oplátku  výraznejšie podchytiť dievčatá z Hájika. Čo sa týka ambícií, radi by sme vybudovali postupne celú mládežnícku pyramídu. Chceme, aby dievčatá úspešne reprezentovali naše mesto a krajinu doma i v zahraničí. Zatiaľ sme sa zúčastnili napríklad turnajov v Brandýse, Plzni, Ostrave či poľskej Bochnii. Logicky by to raz malo skončiť založením družstva žien z vlastných odchovankýň. Viem, že v podmienkach, ktoré u nás vytvára štát, to znie utopisticky, ale keby sme nemali krásne sny, neoplatilo by sa žiť.


Kto, okrem vás, sa aktívne podieľa na tejto práci s deťmi?

Dve staršie družstvá trénujem sám a tretie družstvo vedie pán Koštial, ktorý je zároveň správcom nášho webu www.bkmzilina.sk. V súčasnosti sa snažíme doplniť náš tím o trénera/-ku pre prípravku. Tréningové priestory nám poskytujú školy v Závodí a na Hájiku, teda nemôžem opomenúť riaditeľa Majsniara a riaditeľku Halečkovú. S technickým a organizačným zabezpečením mi pomáhajú manažér klubu Herman, účtovníčka Horvátová. Trénersky nám vypomáhajú Gonda, Belčík a Topoľský. Mnohí rodičia pomáhajú pri doprave na zápasy a turnaje. Všetci to robíme bez nároku na finančnú odmenu. Našou motiváciou je radosť detí z basketbalu.


Ako je to vo vašom klube s financiami?

Deti zatiaľ platia len symbolické členské 5 eur mesačne, pretože chceme, aby u nás mohlo športovať skutočne každé dieťa, nielen tie, ktorých rodičia na to majú. Nechceme, aby sa z basketbalu stal elitársky šport, ako sa to u nás deje v iných, povedzme lukratívnych športoch. Tým, že sa snažíme deťom poskytnúť možnosti športového vyžitia za symbolický príspevok, robíme akúsi charitatívnu činnosť a v podstate suplujeme stále viac zlyhávajúci štát. V krajinách okolo nás sú zo strany štátu, príp. mesta vytvorenéneporovnateľne lepšie podmienky.

S financiami je to, samozrejme, zložité, žijeme z členského, 2 % daní a nezištnej práce skupiny nadšencov a rodičov. Sponzorsky nás zatiaľ podporili firmy Gräper a Exact Systems. Postupne veríme, že sa pridá aj mesto, VÚC, štát a snáď aj nejaký ďalší sponzor.

Našou ambíciou je udržať čo najdlhšie symbolický členský príspevok tak, aby sme zachovali charitatívny charakter klubu a zabezpečili športové vyžitie čo najširšiemu spektru dievčat. Tak znie preambula stanov nášho občianskeho združenia.

Dana Kadnárová
Snímka archív klubu

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod