Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

V Žiline sa stretli primátori krajských miest, diskutovali aj o pandémii

Spoločne rokovali o poskytnutých financiách zo strany štátu, ale aj o pandemickej situácii.

16.11.2021 | 14:33

 

ŽILINA. V metropole severného Slovenska  sa v piatok 12. novembra stretli členovia Združenia krajských miest(K8).Rokovania sa týkali aj poskytnutých financií zo strany štátu.

„Očakávali sme, že Vláda SR to urobí podobne a na podporu území mestského rozvoja poskytne finančné zdroje minimálne na úrovni 15 percent. Presadenie tejto myšlienky nebolo jednoduché, lebo s ňou vláda nebola stotožnená. Nakoniec musela tieto pravidlá zaviesť, ale urobili len polovicu potrebného. Územia zriadila, ale dala im len povinný balík, teda 8,1 percent zdrojov, pričom potrebných bolo minimálne 15 percent. Toto polovičaté riešenie viedlo k tomu, že viac miest má menej peňazí a najviac na to doplatili krajské mestá, ktoré za túto správnu myšlienku zaplatili,“ vysvetlil primátor Žiliny a predseda K8 Peter Fiabáne.

Primátori krajských miest sa na rokovaní venovali aj aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku. Zástupcovia miest sa zhodli, že situácia v najväčších nemocniciach v rámci Slovenska je alarmujúca. Opäť sa zapĺňajú covidové oddelenia a pribúdajú neočkovaní pacienti, ktorých je potrebné hospitalizovať. „Jednomyseľne sme sa zhodli, že vakcináciu považujeme za účinnú pomoc pri boji s koronavírusom. Aj týmto chceme apelovať na všetkých, ktorí majú možnosť zaočkovať sa, aby neváhali a urobili to. Sme pripravení na úrovni miest pri tomto procese pomôcť,“ podotkol Peter Fiabáne.

Združenie K8 upozorňuje na dopady niektorých legislatívnych návrhov, ktoré sa pripravujú a následne aj predkladajú na rokovanie Národnej rady SR. Mnohé z sú často veľmi podstatné pre fungovanie samospráv, no napriek tomu nie sú vopred prerokované a spripomienkované zástupcami miest a obcí.

Združenie K8 si na piatkovom rokovaní zároveň zvolilo nové orgány združenia. Od januára 2022 bude funkciu predsedu K8 na polročné obdobie zastávať nitriansky primátor Marek Hattas, podpredsedom sa stane primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod