Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 7°C

Zaujalo nás

V Žiline sa zíde okolo 250 mačiek. Obľúbenú výstavu uvidíte už tento víkend

Občianske združenie Mačky Žilina, o.z. organizuje výstavy v Žiline pravidelne už 24 rokov. Počas tohto víkendu, 27. a 28. apríla v hale Tennis Point, tak môžu záujemcovia navštíviť v poradí 44. a 45. Medzinárodnú výstavu mačiek. Kto má rád tieto chlpaté klbká, nemal by si ju nechať ujsť.

25.04.2024 | 11:16

Žilinská výstava je najväčšia a pravidelná medzinárodná akcia. Minulý rok ju navštívilo takmer 4-tisíc divákov. Už 24 rokov do mesta prichádzajú vystavovatelia mačiek a medzinárodní posudzovatelia,  špičkoví odborníci na krásu mačiek, z celej Európy, dokonca aj zo sveta. A samozrejme, nebudú chýbať ani stovky mačiek. „Tento tok očakávame na každý deň približne 200 – 250 mačiek, minulý rok to bolo 240 mačiek vyše 30 uznaných a zaujímavých plemien. Nebudú chýbať ani mačky domáce, ktoré bývajú dlhosrsté aj krátkosrsté. Dokonca členovia žilinského klubu sa môžu pýšiť aj titulmi Svetových víťazov alebo nomináciami medzi najlepšími mačkami na svete. Veľa ľudí si ešte pamätá historicky prvého a veľmi populárneho Áresa DeVil, ktorý sa stal Svetovým víťazom World Winner v roku 2014 a pravidelne sa zúčastňoval výstav v Žiline aj celej Európe,“ hovorí Katarína Báliková, predsedníčka združenia.

Rôzne ocenenia

Tento rok sa na výstavu prihlásilo okolo 120 chovateľov, hlavne  z okolitých európskych krajín – Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, Taliansko a príde aj väčšia skupina vystavovateľov z Rumunska. Návštevníci budú môcť každý deň obdivovať vyše 200 mačiek, najkrajších predstaviteľov svojich plemien, ktoré budú počas celého víkendu súťažiť o rôzne „mačacie tituly“. „Tento rok máme aj špeciálnu novú cenu, putovnú, ktorú venuje legendárna československá tenisová legenda Helena Suková (veľká milovníčka mačiek a priateľka žilinského klubu), volá sa Distance Challenge Trophy a bude pre vystavovateľa, ktorý do Žiliny pricestuje z najväčšej diaľky. Samozrejme, sympatická Helena bude na našej výstave aj osobne odovzdávať túto cenu,“ približuje program Báliková. Oba dni môžu hlasovať aj návštevníci výstavy o najkrajšie mačky z pohľadu diváka a najlepších 10 mačiek bude ocenených v nedeľu.

Medzinárodná porota

Najkrajšie mačky bude počas tohto víkendu posudzovať šesť posudzovateľov a posudzovateliek. „Všetko sú to špičkoví odborníci, dokonca všetci tzv. all round posudzovatelia, takže majú aprobácie na všetky plemená mačiek. Prvýkrát príde Jurgita Gustaitiene z Litvy, ostatní posudzovatelia už žilinskú výstavu minimálne raz navštívili: Thea Friškovec – Keller zo Švajčiarska, Mira Fonsén z Fínska, Vladimír Isakov z Bieloruska, Charles Spijker a Alexey Shchukin z Holandska. V minulosti tu zavítali aj posudzovatelia z Mexika, Juhoafrickej republiky, Austrálie či Izraela,“ opisuje chovateľka.

Rôzne plemená

Kataríny Bálikovej sme sa spýtali, s akými plemenami sa môžeme na výstave stretnúť. „Najstarším a najznámejším šľachteným plemenom sú perzské mačky – dlhosrsté mačky s bábikovskou tváričkou, veľkými očami a krátkym noštekom či ich sesterské plemeno – krátkosrsté exotické mačky. Čoraz populárnejšie sú momentálne ragdoll mačky, veľké plemeno, so zaujímavým sfarbením s odznakmi a modrými očami. Divákov vždy zaujmú aj „veľkí obri“ – najväčšie plemeno mačky – mainské mývalie. Nebudú chýbať ani nórske lesné či sibírske alebo nevy maškarády,“ vymenúva. Okrem toho uvidíme  britské mačky, mačky bengálske alebo ocicat, habešské, burmské, plemeno devon rex, cornish rex či  nahé mačky plemena sphynx.

Špeciálna cena pre čierne mačky

Organizátori si pre pobavenie vystavovateľov a divákov v sobotu pripravili aj špeciálnu súťaž o najkrajšie modré a čierne mačky. Prečo sa rozhodli oceniť práve čierne mačky? „Ako dlhoročná predsedníčka „žilinského mačiacieho klubu“ mám veľmi rada čierne mačky, naša prvá perzská mačka bola čierna, aj mám chovnú stanicu „Black Star“. Tak raz za pár rokov urobíme špeciálnu výstavu aj pre čierne mačky,“ hovorí Báliková. Na záver sme sa predsa len museli opýtať na to, či teda čierne mačky prinášajú nešťastie. „Žiadna mačka neprináša nešťastie. Mačka každému do rodiny, do domu a bytu prinesie „domov“, veď nemáte doma domov, pokiaľ nemáte mačku. Mačka prináša pohodu, šťastie, kľud, spokojnosť, lepšie zdravie, vyrovnanosť a lásku... A čo to znamená, že vám čierna mačka prejde cez cestu? Znamená to, že niekam ide,“ smeje sa na záver chovateľka a milovníčka mačiek. Viac o združení, mačkách, chovateľoch aj výstave sa dozviete na www.mackyzilina.sk.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: animalart.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod