Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Šport

V Žiline slávnostne otvorili zrekonštruované športoviská

Radostné okamihy. Predstavitelia mesta Žiliny i žilinskej župy počas uplynulého piatka uviedli do života dve zrekonštruované športoviská, a to konkrétne pri Gymnáziu na Varšavskej ulici a pri Základnej škole Martinská. Výborný signál zo strany politikov, že na šport v ťažkých časoch nezabudli.

06.09.2021 | 12:17

NESKUTOČNÁ VIZUÁLNA STRÁNKA NA VARŠAVSKEJ

Po ôsmich mesiacoch výstavby veľká slávnosť v podobe ukončenej rekonštrukcie športoviska na Varšavskej ulici v Žiline. Revitalizovaný športový areál si pozreli aj študenti a pedagógovia župného Gymnázia. Rekonštrukcia si vyžiadala investíciu vo výške 416 887,18 eur zo župného rozpočtu. V priebehu stavby však Žilinská župa predložila úspešný projekt a v rámci výzvy Fondu na podporu športu sa jej podarilo získať dotáciu vo výške 50% nákladov.  „Obrovský prínos nielen pre žiakov, ale aj Centrum voľného času, športov i ostatných amatérskych športovcov. Zatiaľ nemôžeme trénovať futbal i americký futbal, lebo trávnik sa musí do jari zakoreniť. Rekreanti nám preskakujú plot a chodia si k nám zabehať. Prijali sme správcu, bude presný rozvrh hodín a teda zabezpečený poriadok s údržbou. Vizuálna stránka je neskutočná, tento povrch je prínos, ktorý bude roky slúžiť všetkým športovcom,“ povedala pre náš týždenník po slávnostnom otvorení riaditeľka školy Jana Zrníková. Športový areál privíta prvých športovcov hneď po ukončení kolaudačného konania a konkrétne ceny za využívanie areálu zatiaľ riaditeľka neprezradila. „Športové kluby i organizované aktivity rekreantov budú mať prenájmy, ktorých cenu stanoví žilinská župa ako správca majetku. Ostatní obyvatelia sídliska či rekreační športovci budú dúfam navštevovať areál bezplatne. Prebieha kolaudačné konanie, otvorenie ihriska plánujeme po ňom. Verím, že nebudú žiadne komplikácie. Nie som v tomto odborník, ale snáď do mesiaca to bude a spustíme aktívne športovanie. Máloktorá škola má takéto fantastické podmienky na rozvoj športu v Žiline.“

 

ZŠ MARTINSKÁ TIEŽ V NOVOM ŠATE

Vhodné podmienky pre rozvoj športu u detí, mládeže i širokej verejnosti poskytne zrekonštruované športovisko pri Základnej škole Martinská v Žiline. Zmodernizované objekty budú slúžiť pre športové aktivity zamerané na atletiku (beh, skok do diaľky, skok  do výšky, vrh guľou) a junior futbal. S prácami sa začalo v apríli tohto roku, pričom celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú sumu viac ako 250-tisíc eur. Obnovou prešli viaceré športové prvky, ktoré spĺňajú súčasné normy a parametre športovísk, ako aj požiadavky na bezpečnosť a bezbariérovosť.  Pri rekonštrukcii atletického oválu došlo okrem výmeny pôvodného povrchu za tartanový aj k úprave jeho rozmerov, aby spĺňal požadované normy a štandardy pre atletické súťaže. Súčasťou je i šprintová rovinka v dĺžke 100 m. Existujúce spevnené plochy spájajú po novom s atletickou dráhou dva chodníky. Priestory pre skok do diaľky a vrh guľou ostali zachované, doplnili sa však o nové prvky ako je napr. doskočisko s lapačom piesku a prah či dopadisko pre vrh guľou. Futbalové ihrisko dopĺňajú záchytné siete v priestoroch bránkovísk a osadený bol i nový kobercový trávnik. Zrekonštruované objekty budú slúžiť pre športové aktivity zamerané na atletiku (beh, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou) a junior futbal. Športový areál bol do užívania slávnostne odovzdaný v piatok 3. septembra. 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod