Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

V Žiline úradujú pochybní obchodníci

V uliciach nášho mesta môžete natrafiť na organizované skupiny obchodníkov, ktorí vám budú ponúkať značkový tovar za pár eur. Pozor, sú to len braky!

08.04.2013 | 14:09

ŽILINA. Slováci sa pri nákupoch často riadia vetou „Čo je lacné, to je dobré.“ V prípade pouličných obchodníkov, ktorí v týchto dňoch úradujú v Žiline, je ale výstižnejší výrok „Čo je lacné, nie je vzácne!“
 

Organizované skupiny

V priebehu februára a marca tohto roku riešila Mestská polícia v Žiline niekoľko prípadov nelegálneho pouličného predaja. „Sú tu dve skupiny takýchto predajcov. Prvú tvoria Slováci a druhú obyvatelia Rumunska,“ hovorí náčelník žilinskej mestskej polície Milan Šamaj.


Prvú partiu pochybných obchodníkov môžete stretnúť na parkoviskách pri obchodných domoch. Na predaj ponúkajú holiace strojčeky, hodinky, vŕtačky, parfumy, fotoaparáty, videokamery a iné kvázi značkové výrobky. „Sú to organizované skupiny, ktoré sa navzájom kryjú. Združujú sa na veľkých parkoviskách, kde je predpoklad väčšieho pohybu ľudí a teda aj väčšej anonymity,“ vysvetľuje náčelník.

Druhú skupinu tvoria Rumuni, ktorí sa na rozdiel od svojich slovenských kolegov sústreďujú na centrum mesta. Postávajú najmä pri železničnej a autobusovej stanici, vo Farskej uličke a na Hlinkovom námestí. „Prichádzajú vo vlnách. V Žiline sa zdržia niekoľko dní, potom sa presunú do iného mesta a vrátia sa späť. Títo však pýtajú od ľudí peniaze na rôzne zbierky pre chorých alebo predávajú zlato,“ rozpráva Milan Šamaj.


Nebuďte dôverčiví
Cieľovou skupinou takýchto pouličných predajcov sú najmä starší ľudia. Vytipujú si svoju obeť a potom na ňu slovne „zaútočia“. „Nie sú násilní. Presne vedia, kto sa dá obmäkčiť a ovplyvniť. Ak ich človek rázne neodmietne, budú na neho tlačiť dovtedy, dokým si niečo nekúpi,“ dodáva náčelník.

Kompetencie policajtov voči takýmto obchodníkom sú však zákonom oklieštené. Nedopúšťajú sa totiž trestného činu, ale len priestupku. V najhoršom prípade im môžu udeliť pokutu vo výške 33 eur. Preto ochrancovia mestského zákona ľuďom radia, aby sa nedali nachytať na lacné braky a takýmto podvodníkom sa radšej okľukou vyhli.

-ms-

Snímka archív MP ZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod