Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 1°C

Spravodajstvo

V Žiline vyjadria nespokojnosť s riešením klimatickej krízy, pridáte sa?

V piatok 20. septembra sa v Žiline na Mariánskom námestí bude konať už tretí klimatický štrajk. Uskutoční sa tak ako v jedinom meste na Považí.

19.09.2019 | 09:15

Najmä študenti a žiaci, no tentoraz aj učitelia, profesori, umelci a množstvo kultúrnych a akademických inštitúcií štrajkom vyjadrujú nespokojnosť s riešením klimatickej a environmentálnej krízy ako na Slovensku, tak aj vo svetovom merítku. Chcú odkázať lokálnym aj globálnym lídrom, že drancovanie planéty a nášho najbližšieho okolia už dosiahlo neúnosnú mieru. Ľudia aj živočíšne a rastlinné druhy sú v ohrození, sčasti na pokraji vyhynutia. Je najvyšší čas konať.

Hlavným cieľom požiadaviek je zníženie produkcie skleníkového plynu oxidu uhličitého zodpovedného za zohrievanie sa planéty. Tento proces sa nazýva dekarbonizácia a má dostať emisie C02 postupne na nulu. Dosiahnutie kompletnej uhlíkovej neutrality požaduje Klimatická koalícia najneskôr do roku 2040.


„Len v Žiline vyprodukujeme ročne niekoľko ton CO2 na obyvateľa. Kvôli chýbajúcemu auditu však nepoznáme presné číslo. S mestom sme však naštartovali dialóg s cieľom zistiť tieto dáta a postupne začať redukovať najvypuklejšie oblasti za účelom kompletnej dekarbonizácie v konkrétnom časovom horizonte. Mestu odporúčame prebrať metódy použité v škandinávskych mestách a inšpirovať sa ich klimatickými plánmi, ktoré už sú zavedené do praxe“, dodáva jeden z organizátorov štrajku Marek Kuchta.

Na štrajku prehovoria okrem organizátorov hnutia aj ekológ a medzinárodne uznávaný expert na pralesy a ohrozeného Hlucháňa hôrneho Martin Mikoláš, ekológ prof. Mikuláš Huba, odborár Martin Čech, študentka bilingválneho gymnázia Klára Bachratá, zástupkyňa Amnesty International Slovensko Tereza Pašková a ďalší zaujímaví hostia.

Z radov protestujúcich prídu žiaci a študenti mnohých žilinských škôl, účasť ale hlásia aj žiaci a pedagógovia z mimožilinských okresov a zamestnanci niekoľkých firiem a inštitúcií.

Štrajk sa koná zajtra, v piatok 20. septembra o 11. h pred radnicou na Mariánskom námestí a končí na rovnakom mieste napoludnie.

Autor: - r -

Zdroj: Fridays for Future Žilina

Foto: Fridays for Future Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod