Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Zaujalo nás

V Žiline vznikla ďalšia skupina dobrovoľníkov bojujúca s odpadom

Hovoria si Trash Hero Žilina a ich hlavným poslaním je očistiť Žilinu od odpadkov a viesť k takýmto aktivitám aj deti na školách. Do dnešného dňa odľahčili Žilinu o viac ako 1000 kilogramov odpadu.

30.01.2020 | 10:35

Trash Hero (voľný preklad z angličtiny „hrdina odpadu“) je medzinárodný ekologický projekt, ktorý združuje komunitu ľudí, ktorým leží na srdci osud tejto planéty a chcú sa zapríčiniť o to, aby sme žili v krajšom a čistejšom prostredí. Od roku 2019 je súčasťou tohto celosvetového projektu aj Žilina, vôbec ako prvé mesto na Slovensku. Aktivity Trash Hero zastrešuje v našom meste občianske združenie enjoy life.

ŽILINA SÚČASŤOU RODINY
„S Trash Hero sme sa stretli v Indonézii. Veľmi sa nám páčia myšlienky tejto organizácie, ku ktorým patrí edukácia školáčikov, pravidelné čistenie životného prostredia a rozvíjanie myšlienky do ďalších kútov zeme. Na Slovensko, teda do Žiliny, sme priniesli prvé stretnutie slovenských Trash Hero symbolicky na World CleanUp Day (Svetový upratovací deň, pozn. redakcie), a to 21. septembra 2019. Odvtedy sme sa stretli dokopy päťkrát a vyzbierali spoločne 1067 kg odpadu, čím sme sa oficiálne kvalifikovali do celosvetovej rodinky Trash Hero,“ hovorí Majo Lemo z občianskeho združenia enjoy life.

Do dnešného dňa sa na čistení v okolí Žiliny zúčastnilo okolo 60 dobrovoľníkov. Najviac ich bolo práve počas poslednej akcie, na ktorú prišlo až 23 ľudí. „Keďže sme založili prvú pobočku v Žiline, ľudia sú odtiaľto, prípadne z okolia. Máme taktiež dobrovoľníkov z USA, ktorí v Žiline pôsobia na svojich misiách. Zameriavame sa na lokality v Žiline a okolí. Zatiaľ sme čistili Bánovú, Hájik a trikrát povodie Váhu, ktoré patrí k najšpinavším častiam Žiliny,“ priblížil doterajšiu činnosť žilinských „trash heroes“ Majo Lemo.


Naposledy „žilinskí hrdinovia“ zasahovali práve pri brehoch Váhu, konkrétne 18. januára, kde sa im podarilo vyzbierať rekordný počet smetí – 403 kilogramov. Najviac odpadu tvorili komunálne smeti a plasty. „V prírode nájdete skutočne všeličo, čo tam nepatrí. Čo ma prekvapuje, je, že často nájdeme igelitky plné stlačených plastov. Niekto si dá tú námahu, ale chýba už len posledný najdôležitejší krok – vyhodiť to do správneho koša a nie do prírody,“ rozpráva Majo Lemo.

„Snažíme sa už pri zbieraní triediť odpad do jutových vriec a následne ho zvážiť a umiestniť do separovaných kontajnerov, ktoré riešime v spolupráci s mestom Žilina, prípadne s poslancami za daný obvod,“ dodáva.

AKČNÝ FEBRUÁR
Najbližšie sa žilinskí „trash heroes“ plánujú stretnúť vo februári, kedy majú naplánované až tri aktivity. „Dve súvisia s našou edukačnou diskusiou na Základnej škole Martinská v Žiline, po ktorej žiaci pôjdu na návštevu separačného centra v Hričove. Tretia aktivita bude verejná, opäť si posvietime na špinavú oblasť v Žiline, presné miesto upresníme prostredníctvom našich sociálnych sietí. Stačí prísť na ktorúkoľvek akciu, nie je potrebná registrácia ani poplatky. Jutové vrecia, rukavice a chuť niečo zmeniť sú zabezpečené,“ reaguje Majo Lemo.


Okrem pravidelných zberov odpadu je hlavnou myšlienkou Trash Hero aj spájanie komunít a škôl. Aktivisti zo Žiliny už nadviazali prvé kontakty a rozbehli spolupráce so ZŠ Martinská, Bilingválnym gymnáziom Žilina, SOŠ sv. Jozefa robotníka, ako aj Klubom slovenských turistov. „Veríme, že spoločne s dobrými ľuďmi toho zvládneme oveľa viac,“ dodáva Majo Lemo.

Žilinské Trash Hero môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Facebook: Trash Hero Žilina, Instagram: trashhero_zilina.

 

Trash Hero vzniklo v roku 2013 v Thajsku z popudu niekoľkých cestovateľov. Členovia hnutia pôvodne čistili pláže v juhovýchodnejÁzii, odkiaľ sa tento projekt začal šíriť do celého sveta. Dnes pôsobí na viac ako 100 miestach Ázie, Európy a Ameriky. Do konca roku 2018 hnutie usporiadalo 5269 čistení na celom svete, do ktorých sa zapojilo takmer 200-tisíc dobrovoľníkov a podarilo sa vyzbierať až 887 ton odpadu.
Zdroj: cs.wikipedia.org

 

Foto: archív Trash Hero Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod