Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

V žilinskej nemocnici hospitalizovali ľudí po konzumácii húb

Každý hubár má radosť, keď si z lesa prinesie plný košík húb. Ak sa však medzi nimi objaví nejaká jedovatá, začína sa kolotoč nevoľností a „naháňačiek“ po lekároch. Minulý týždeň si intoxikácia bedličkou vyžiadala život mladého hubára.

14.10.2013 | 13:17

ŽILINA. V Kysuckej nemocnici v Čadci sa tento rok nestretli so žiadnymi príznakmi otravy hubami. Naopak, v žilinskej nemocnici ich evidujú od začiatku septembra už dvanásť, pričom v priemere mávajú okolo sedem prípadov za hubársku sezónu.
 

V Žiline našťastie len ľahšie otravy

„Príznaky pacienti uvádzajú rôzne. Napríklad majú bolesti brucha, hnačku, vracanie, teplotu, trpia dehydratáciou... Jednoducho bolesti v celom tele. Pacienta v takomto prípade uložíme na expektačné lôžko, dodáme mu objem tekutín v podobe infúzií a následne zmierňujeme bolesti. Podporujeme vyplavovanie škodlivých látok z tela. K výplachu žalúdka pristupujeme 2 až 3 hodiny po požití húb a podľa potreby dochádza aj k hospitalizácii,“ uviedla hovorkyňa žilinskej nemocnice Mária Koporecová.

Zistiť, akou hubou sa pacienti priotrávili, je niekedy komplikované vzhľadom na to, že ľudia často prichádzajú s tým, že zjedli hubu, ktorú osobne nezbierali, resp. ku konzumácii došlo na návšteve. Jedna pacientka napr. uviedla, že pred príchodom do nemocnice vracala 15‑krát. „V takomto prípade je dôležité okamžite vyhľadať lekára,“ dodala hovorkyňa.
 

Pozor na povery a jedovaté huby!

Bohužiaľ, na Slovensku sú známe aj prípady, kedy si konzumácia húb vyžiadala životy. Jeden taký sa minulý týždeň odohral v banskobystrickej nemocnici, kde po otrave jedovatou bedličkou zomrel mladý muž. Podľa štatistík Národného toxikologického informačného centra zomrelo za posledných desať rokov na otravu hubami osemnásť ľudí, z toho bolo sedem detí. „K 10. októbru sme zaznamenali 166 otráv, z toho jednu smrteľnú,“ informovala vedúca NTIC Silvia Plačková.

Najzákernejšou slovenskou jedovatou hubou je muchotrávka zelená. Príznaky ako vracanie a hnačky sa dostavia niekedy až po 24 hodinách od konzumácie. Zberači si ju často pomýlia s plávkou, s pečiarkou, ľudovo nazývanou „šampión“ alebo bedľou. Pritom muchotrávka má tri výrazné prvky, pomocou ktorých ju možno bezpečne odlíšiť od iných druhov húb. A to biele lupene, prsteň a kalich smrti. I plávka má biele lupene, ale kalich smrti a prsteň jej chýbajú.

„Každý, kto zbiera huby, by mal poznať nielen bežné jedlé huby, ale aj najnebezpečnejšie jedovaté a im podobné jedlé huby. Povery, že strieborná lyžička sčernie pri dotyku s jedovatou hubou alebo že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky, nie sú pravdivé,“ dodáva vedúca NTIC Silvia Plačková.
 

Minulý týždeň zomrel po otrave muchotrávkou zelenou v banskobystrickej nemocnici mladý muž.

Michala Stehlíková
Snímka NTIC

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod