Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 11°C

Spravodajstvo

V Žiliny otvorili Honorárny konzulát Rumunska

V žilinskej galérii Groma Art Factory bol pri príležitosti 165. výročia zjednotenia rumunských kniežatstiev Moldavska a Valašska slávnostne otvorený Honorárny konzulát Rumunska na Slovensku s pôsobnosťou pre Žilinský a Trenčiansky samosprávny kraj. Deň zjednotenia rumunských kniežatstiev (Ziua Unirii Principatelor Române) je štátny sviatok Rumunska, ktorý si pripomína významný míľnik v histórii Rumunska a Moldavska uskutočnený 24. januára 1859 pod vedením princa Alexandru Ioana Cuzu. Okrem Rumunska sa tento deň slávi aj v Moldavsku.

26.01.2024 | 09:23

Hostiteľom podujatia bol Jeho Excelencia Călin Fabian, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Rumunska na Slovensku spolu s Marekom Sobolom, novovymenovaným honorárnym konzulom Rumunska, ktorí spoločne v exkluzívnych priestoroch galérie vedľa sídla konzulátu privítali množstvo osobností z Trenčianskeho i Žilinského samosprávneho kraja. Galéria nebola vybraná náhodne, nakoľko rumunské moderné umenie patrí v súčasnosti k európskej špičke a honorárny konzulát chce rozvíjať predovšetkým vzťahy na poli kultúrnej, vedeckej ale i ekonomickej diplomacie. Honorárny konzulát Rumunska je tiež vôbec prvým diplomatickým zastúpením tejto krajiny so sídlom v Žiline a jeho kancelária je otvorená na Kragujevskej ulici.

„To, že konzulát sídli na severozápade Slovenska má aj zaujímavý historický kontext, môžeme povedať že i opodstatnenie. Toto územie bolo v minulosti osídľované Valachmi. Išlo o ľud pôvodne pochádzajúci z Valašska, ktorý sa postupne po karpatskom oblúku dostal koncom 15. storočia až do oblasti severozápadného Slovenska, teda Západných Karpát. Valasi vedeli dokonale využiť dovtedy hospodársky nevyužívané horské pasienky a vysokohorské lúky. So sebou priniesli nielen nové druhy valašského dobytka ale i nové formy spracovania mlieka. V tunajšej oblasti zahusťovali stredoveké osídlenie a zakladali aj nové valašské sídliská na Považí (napr. Terchová) či Kysuciach (Nová Dedina, Čadca, Lopušná a pod.). Do slovenskej kultúry s ich príchodom prenikli typické valašské výrazy ako koliba, bača, valaška, salaš, bryndza, slanina a iné,“ povedal vo svojom príhovore Marek Sobola.

Z poverenia Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa podujatia zúčastnil Ján Gábor, ktorý v minulosti zastával post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Slovenskej republiky v Rumunsku. Slávnostného otvorenia sa zúčastnila aj Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, ako aj primátor Žiliny Peter Fiabáne spolu s viceprimátorom Jánom Ničíkom. Žilinská diecéza bola zastúpená kancelárom kúrie, Štefanom Žídekom so sprievodom. Za Ordinariát ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky sa podujatia zúčastnil Jozef Paluba, biskupský vikár. Maďarské veľvyslanectvo reprezentoval konzul János Szacsúri, srbského veľvyslanca prvý radca – konzul Dragan Zurovac. Z poverenia poľského veľvyslanectva sa podujatia zúčastnil honorárny konzul Tadeusz Frąckowiak z Liptovského Mikuláša. Ďalšie diplomatické misie reprezentovali honorárne konzulky a konzuli Dánskeho kráľovstva, Islandu, Čile a Kirgizska.

Obchodná a ekonomická sféra bola zastúpená predsedom predstavenstva Žilinskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Pavlom Vitekom. Prezidenta Kia Slovakia zastupoval Tomáš Potoček, vedúci oddelenia vzťahov s verejnosťou a hovorca spoločnosti. Podujatia sa zúčastnili aj Gabriel Rehák, filantrop a majiteľ spoločnosti REHAK s. r. o., Miroslav Marek, Peter Janíček s manželkou, záchrancovia historického kaštieľa a majitelia Château Gbeľany, Patrik Groma s manželkou a Albert Groma s manželkou, či Jozef Poláček zakladateľ AT, a. s. / Toyota Žilina a ďalší hostia z oboch samosprávnych krajov.

„Veríme, že honorárny konzulát bude prospešný a bude ďalej úspešne rozvíjať už aj tak vynikajúce rumunsko-slovenské diplomatické vzťahy,“ zhodli sa spoločne na záver rumunský veľvyslanec s konzulom. Jedlá podávané na recepcii vychádzali z valašskej tradície a preto medzi ingredienciami nechýbala bryndza či slanina. Záujemcov o umenie, ktorých bolo na podujatí množstvo sprevádzal po galérii jej spolumajiteľ, Patrik Groma.

Autor: - r -

Foto: Lukáš Macek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod