Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

Vandalmi zničenú sochu na Polome opravia a možno aj presťahujú

Súsošie žien, ktoré v júli tohto roka poškodili zlodeji, sa dočká svojej obnovy. Národnú kultúrnu pamiatku opraví obec pod dohľadom reštaurátora alebo sochára.

22.11.2019 | 08:48

STRÁŇAVY. Sú to už štyri mesiace, čo pomník na Polome zhanobili zlodeji. Z bronzovej sochy ženy brániacej matky s deťmi, ktorá je súčasťou Pamätníka 1. československého armádneho zboru, odrezali ruky s vidinou zisku. Ich hanobný čin však nebol dokonaný. Polícia odpílené ruky našla týždeň po krádeži. Po medializácii prípadu sa zlodeji pravdepodobne zľakli a lupu sa pre istotu zbavili. Dnes sú ruky uskladnené na Obecnom  úrade v Stráňavách a čakajú na svoje „privarenie“. „Opravu sochy nie je také jednoduché uskutočniť z dôvodu odbornosti prác, preto v týchto dňoch vyjde výzva na výberové konanie na jej opravu,“ informoval nás starosta obce Jozef Papán.


V SPOLUPRÁCI S PAMIATKARMI


Poškodená socha, ktorá je dielom významnej slovenskej akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej, je národnou kultúrnou pamiatkou. Všetky práce v súvislosti s jej opravou musia teda podliehať schváleniu pamiatkarov. „Komunikujeme s obcou Stráňavy – s pánom starostom, aby postupne prebehli všetky potrebné kroky vedúce k obnove poškodenej  sochy. Obci – vlastníkovi pamiatky sme v auguste vydali rozhodnutie, v ktorom požadujeme, aby obnova prebehla pod dohľadom odborne spôsobilej osoby, teda reštaurátora alebo akademického sochára,“ uviedla metodička obnovy a reštaurovania Krajského pamiatkového úradu v Žiline Jana Piecková.


Aj keď je socha zhotovená zo špecifického materiálu – kovu, je možné ju reštaurovať, teda prinavrátiť jej pôvodnú podobu (v tomto prípade aj so snahou zachovania a prezentovania istej patiny). „Tu pôjde o opätovné privarenie odpílených rúk, kde bude pomerne náročné vytvoriť taký zvar, aby nebol viditeľný. Je to však možné pri zvolení správnej techniky a následného opracovania spoja,“ podotkla metodička. Podľa jej slov nie je vandalizmus  na Polome ojedinelá udalosť. V našom kraji záškodníci poškodili napríklad bronzovú sochu P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne alebo jeho kamenný monument v Oravskom Podzámku, kde soche odlomili hlavu. „Najbežnejším vandalským činom býva posprejovanie pamiatok,“ poznamenala Jana Piecková.


CHYSTÁ SA SŤAHOVANIE?


V prípade sochy na Polome ide už o druhú podobnú udalosť. V roku 2010 sa ju niekto snažil z pamätníka ukradnúť, našťastie sa mu to nepodarilo. „Mám vážne obavy o jej bezpečnosť, pretože ochrana pred krádežou či vandalizmom je minimálna, ale súčasne máme systém zábezpeky, ktorý nechcem zverejňovať,“ prezradil starosta Stráňav. Ako ďalej dodal, na obci zvažujú aj možnosť, že by sochu z Polomu premiestnili dole do dediny a umiestnili pred miestny kultúrny dom. „Daná situácia nie je len v rukách obce, ale aj príslušných orgánov, nakoľko ide o národnú kultúrnu pamiatku,“ poznamenal.

Foto: Polícia SR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod