Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 14°C

Kultúra

Veľká noc v podaní mládeže z Rozsutca

OBRZIME SA EŠTE RAZ ZA VEĽKONOČNÝM PONDELKOM: Šibačka a oblievačka patria k jedným z najviac kontroverzných veľkonočných tradícií. Kým jedni ich s radosťou zachovávajú, druhí trávia Veľkonočný pondelok radšej mimo domu. Členovia Folklórneho súboru Rozsutec patria jednoznačne k tej prvej skupine.

07.04.2024 | 10:26

Veselá hudba, krásne kroje, dobrá nálada, ale aj obrovský korbáč a vedrá plné vody. To všetko nesmie chýbať vo Veľkonočný pondelok mládencom zo žilinského FS Rozsutec. Ale aj mladé dievčatá, členky tohto súboru, vítajú svojich partnerov s úsmevom na tvári. Veď ktorá žena by odolala skupine dobre naladených mládencov a rezkej muzike, ktorá ju čaká pred domom?

Počas tohto sviatočného dňa sa mužskí členovia Rozsutca už okolo siedmej hodiny ráno vyberajú na svoju tradičnú cestu, aby mohli vyšibať a vyoblievať dievčatá zo súboru, ktoré žijú nie len v Žiline a jej blízkom okolí, ale aj v Bytči, na Kysuciach či v Martine. Chcú predsa, aby ich tanečníčky boli aj v nasledujúcom roku zdravé a vrtké. A že je to pre chlapov prakticky celodenná šichta. „Končievame približne o piatej hodine popoludní. Možno si ľudia myslia, že vyšibať naše dievčatá
je jednoduché, ale predchádza tomu veľa plánovania, prípravy a aj presúvanie po dedinách je náročné. Vždy to však zvládneme s dobrou náladou a dievčatá sa na nás tešia,” približuje tanečník a organizátor tejto milej akcie Pavol Brezovský. Dopĺňa, že ich tradičná šibačka a oblievačka sú vecou dobrovoľnosti, nie donútenia, preto sa vždy snažia, aby aj dievky mali z ich návštevy radosť.

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod