Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 6°C

Zaujalo nás

Veľká výpomoc pre žilinskú nemocnicu: v mobilnom odbernom mieste pomáhajú aj študenti medicíny

Pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČR). Aktuálne sa v službách strieda spolu s kmeňovými zamestnancami nemocnice 50 mladých ľudí.

28.04.2020 | 12:30

V boji s pandémiou ochorenia COVID-19 pomáhajú dobrovoľníci cez pracovné dni, víkendy i sviatky v troch zmenách po osem hodín pri hlavných vstupoch do areálu nemocnice, v mobilnom odbernom mieste a v dopoludňajšej zmene v triediacom filtri oddelenia klinickej a radiačnej onkológie.

„V nemocnici sme museli prijať mimoriadne opatrenia a súčasne s výpadkom niektorých zamestnancov na OČR sme tak pocítili väčší tlak na personálne kapacity. Aj vďaka podpore študentov a SČK však dokážeme zabezpečiť organizáciu každodenného chodu nemocnice a vykonávať všetky nevyhnutné činnosti,“ informoval generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že medici a študenti sú dôkladne poučení o hygienicko-epidemiologickom režime, absolvovali tiež školenie BOZP a v nemocnici dostávajú zároveň potrebné osobné ochranné pracovné prostriedky podľa typu rizika oblasti, v ktorej vypomáhajú.

„Pre kontrolné vstupy zabezpečujeme stravu a pitný režim cez deň aj v noci, a to z našej vlastnej kuchyne, no tiež formou nezištných dodávok z iniciatívy jedlozdravotnikom.sk a prostredníctvom ďalších partnerov a sponzorov, ktorí nám v tomto období podali pomocnú ruku,“ doplnil Igor Stalmašek.


Študenti medicíny, ale aj ďalších odborov, ako ošetrovateľstvo, fyzioterapia, farmácia či veterinárne lekárstvo, zo slovenských a zahraničných fakúlt sa organizujú na dobrovoľníckej platforme smepripraveni.sk.

„Mnohí ako dobrovoľníci pracujú po prvýkrát a neprestávajú ani s pribúdajúcim množstvom školských povinností súvisiacich so skúškovým obdobím. Pomáhame ako na filtroch pri vstupoch do nemocnice, tak i v nedávno otvorenom  mobilnom odbernom mieste,” priblížili koordinátorky dobrovoľníkov v rámci platformy smepripraveni.sk v Žilinskom kraji Soňa Salvová a Mária Belinská.

Predseda SČK, Územného spolku Žilina Peter Martinek uviedol, že aj Červený kríž rád prijal výzvu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline na zapožičanie humanitárneho stanu SČK a zabezpečenie dobrovoľníckej služby kontroly pred vstupom na rampách.

„Mnoho Červenokrižiakov v žilinskej nemocnici praxuje, dokonca tiež mnohí zamestnanci sú členmi SČK v Žiline, preto cítime potrebu podať pomocnú ruku práve počas mimoriadnej situácie,“ dodal Peter Martinek.

„Nesmierne ma teší, že nastupujúca mladá generácia dokázala takýmto spôsobom okamžite zareagovať na vzniknutú situáciu a vlastnou iniciatívou priložiť ruku k dielu. Úprimne sa chceme všetkým medikom a dobrovoľníkom poďakovať za ich obetavé nasadenie a ochotu, s ktorou každý deň nastupujú do nemocnice a pomáhajú, kde je to potrebné. Veľmi si to vážime,“ uzavrel generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Autor: - r -

Zdroj: FNsP Žilina

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod