Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 2°C

Spravodajstvo

Vianoce budú tento rok v Žiline krajšie

Vyjadril sa primátor Igor Choma počas minulotýždňovej tlačovej konferencie na radnici. Zabezpečiť by to mala nová vianočná výzdoba či verejné klzisko.

25.11.2013 | 14:12

ŽILINA. Mesto tento rok nakúpilo novú vianočnú výzdobu v hodnote okolo 30-tisíc eur. Podľa primátora Igora Chomu je to investícia na ďalších päť rokov. Nová výzdoba skrášli Hlinkovo námestie i Národnú ulicu. Ako každoročne, budú ju inštalovať v týchto dňoch, aby do Mikuláša mohli mesto slávnostne rozsvietiť.

Tradičné podujatie Mikuláš v meste plánujú na štvrtok 5. decembra. „Mikuláš prejde od 13.15 h cez jednotlivé mestské časti po dvoch trasách. Pripravené sú vystúpenia a sladkosti pre najmenších. Program na Mariánskom námestí sa začne o 16. hodine,“ informoval novinárov počas piatkovej tlačovej konferencie primátor Žiliny Igor Choma. Mikuláš tradične rozsvieti stromček na námestí a zároveň otvorí aj verejné klzisko, ktoré je tento rok v Žiline novinkou. „Na Mariánskom námestí bude umiestnené do 3. januára, kde bude možnosť korčuľovania sa, samozrejme, zdarma. Ktokoľvek príde, je vítaný. Uvidíme, ako to budeme zvládať kapacitne, ale budeme sa snažiť vytvoriť priestor pre všetkých, ktorí prídu. Samozrejme, bude tam aj požičovňa korčúľ,“ dodal Igor Choma.

Súčasťou mestských Vianoc budú aj vianočné trhy, ktoré otvoria 5. decembra. Aj tento rok budú ľuďom k dispozícii na hornom aj dolnom námestí. Stánkarov mesto vyberalo cez elektronickú aukciu, do ktorej sa nahlásilo 26 záujemcov. Dvaja boli vyradení pre nesplnenie podmienok, jeden z aukcie odstúpil. „V tomto roku mesto Žilina získalo elektronickou aukciou za predajné miesta a stánky s občerstvením 68 863 eur, čo je o 24 508 eur viac ako v roku 2012,“ skonštatoval primátor. Na Mariánskom námestí bude otvorených sedem stánkov, na Hlinkovom štyri.

Na vianočných trhoch sa tiež zúčastní 19 remeselníkov a predajcov potravín. Ponúkať sa bude aj Primátorský punč. Kam výťažok z jeho predaja poputuje, mesto upresní v decembri. Minulý rok bol zaradený do zbierky na rekonštrukciu Národnej ulice.

Tohtoročný silvestrovský program bude opäť striedmy. „Nechystáme žiadny špeciálny program. Silvester bude taký ako po minulé roky. Ohňostroj bude závisieť od počasia. Ak bude pekné počasie, ohňostroj bude. Ak hmla, tak nie,“ doplnil Igor Choma.
 

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod