Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Vianočné posolstvo našimi očami: Aj tento rok Žilinský večerník nezištne pomáhal

Po úspešnom pilotnom projekte našej redakcie sme veľmi radi, že sme opäť aj pred týmito Vianocami pomohli dvom vybraným subjektom. Naša finančná zbierka putovala do rúk Diecéznej charity Žilina a zdravotníkovi Karolovi Slesárovi.

24.12.2021 | 10:22

Od prvotného nápadu až po samotnú realizáciu neubudlo veľa dní. Čitateľ Andrej zo Žiliny, ktorý je aj osobným priateľom nášho šéfredaktora, sa rozhodol nezištne pomôcť druhým ľudom a spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať krásnu sumu 700 eur. Tieto finančné prostriedky sme rozdelili pre dva spomínané subjekty. „Juraj mi povedal pár príbehov, o ktorých písali vo Večerníku počas celého roka a voľbu som nechal na neho. Som rád, že sme takto pomohli práve týmto ľuďom. Za pár hodín som ich mohol spoznať a verím, že im finančné prostriedky pomôžu, lebo šľachetne cez svoje aktivity pomáhajú druhým,“ hovoril nám po odovzdaní darov Žilinčan Andrej.

 

NOVÁ SANITKA PREDČASNÝM VIANOČNÝM DAROM

V polovici novembra sme vám priniesli príbeh o žilinskom zdravotníkovi Karolovi Slesarovi (39). Popri zamestnaní na urgentnom príjme v Žilinskej nemocnici vozí starých a chorých ľudí vo voľnom čase pred i po nočnej službe na vyšetrenia či iné zdravotnícke úkony. Pred pár dňami vymenil starý model sanitky za nový, čím si spravil sám predčasný vianočný darček. „Niekedy ma mrzia sprosté komentáre ľudí, že si títo ľudia za služby platia. Áno, no všetky financie dávam do opravy i servisu sanitky. Mne by bolo proti srdci brať za toto iba cent. Mám na dvore štvrtý deň nový model sanitky, pochválim sa, že po šiestich rokoch som pokročil a tento model je kapacita.“ Pri otázke, kde vzal peniaze na novú sanitku nás Karol rozosmial i zároveň dojal. „Dostal som sponzorský príspevok, no väčšina išla, bohužiaľ, nechcem pred ženou hovoriť z našich spoločných financií. Bývali sme na byte, predali sme ho a nasťahovali sme sa do Višňového. Žena o tom nevie, stále sa ma pýta odkiaľ som na toto nabral.“ My dodávame, že Slesar robí ľudom v okolí Žiliny Vianoce každý deň svojou pomocou a ochotou. „Som dostupný aj cez sviatky, zatiaľ sa mi nikto nenahlásil, čo som prekvapený, lebo minulý rok som musel klientov odmietať. V prípade záujmu ma pokojne kontaktujte cez sociálne siete alebo na 0904886327. Vozíme ľudí aj na bohoslužby či na nákupy, k rodinám a napríklad každé leto pani, ktorú nemá nohy, vozím na chatu.“ Náš dar si usmievavý zdravotník nesmierne váži. „Ďakujem zo srdca, pretože od úradov dostávam iba ignoráciu. Napísal som pani županke Jurinovej a je ticho, ten list mám odložený a asi každý sa zaoberá koronou. Rád by som patril pod nejaké zariadenie ako napríklad DSS a tieto služby by veľa klientov uvítalo. Ja nič iné nechcem, len aby sa mi niekto postaral o voz a nemusel všetko ťahať z vlastného vrecka.“


 

 

DIECÉZNA CHARITA UVÍTA KAŽDÚ POMOC

Naša pomoc smerom k Diecéznej charite Žilina je už akoby overená minulým rokom, aj vtedy sa rozhodli pomôcť tejto organizácii a prišli sme znova. Konkrétne ku projektovej manažérke Zdenke Lukáčikovej, ktorá nám predostrela projekt fungujúci projekt charity Hlinený dukát fungujúci vyše jeden mesiac. „Toto ťažké obdobie nás naštartovalo do nových výziev, inšpirovali sme sa trnavskou charitou a využívame toto alternatívne platidlo. To nejde na alkohol, drogy, ale dá sa vymeniť za služby od nás z charity. Pomaly sa rozbiehame, predajný automat má význam na viacerých miestach a aj núdzni ľudia ho využívajú na zaplatenie nocľahu či jedla,“ vysvetlila Lukáčiková a našim čitateľom adresovala odkaz pred začiatkom Vianoc. „Stále sme rovnakí ľudia, stále sa potrebujeme povzbudzovať do tých istých krokov všímavosti a lásky. Aby sme napriek obmedzeniam a odstupom sa skúsili priblížiť tým núdznym ľuďom viac a viac bližšie.“  Možnosť podporiť Diecéznu charitu Žilina máte formou čísla účtu SK55 0900 0000 0051 4610 5190 s variabilným symbolom 111 (alebo variabilný symbol  333 je pre podporu projektu Hlinený dukát).

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod