Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Kultúra

Vitajte doma so Štefanom Kvietikom

09.04.2013 | 09:32

Vďalšej časti divadelnej tolkšou žilinského divadla Vitajte doma privítame charizmatického herca s očarujúcim hlasom Štefana Kvietika (1934), ktorý patrí do takzvanej zlatej generácie slovenských hercov. Legendárny a nezabudnuteľný Barón von Goldring v seriáli Sám vojak v poli (1964), Pirin v Medenej veži (1970), Urban Habdža v Červenom víne (1972) či Samo Pichanda v Tisícročnej včele (1984) – až je nám ľúto, že od roku 1996 žije svoj aktívny život v divadelnom ústraní.

 

Posledné dielo, v ktorom ho televízni diváci mohli vidieť, bol seriál Horská služba z roku 1998. O to vzácnejšie je, že prijal pozvanie žilinského divadla a spolu so svojím vnukom Matúšom sa s divákmi podelí o spomienky na svoj domov v Dolných Plachtinciach; na herecké štúdium, hoci chcel pôvodne študovať medicínu; na svoje herecké začiatky v Armádnom divadle v Martine, na pôsobenie v SND v rokoch 1959 – 1996, kde patril medzi kľúčových protagonistov.

 


Veľký priestor určite dostanú aj jeho filmové spomienky či osobné vyznania lásky k rodine a prírode. A keďže Štefan Kvietik miluje folklór, večer sa bude niesť vo folklórnej atmosfére s umeleckým súborom Young String Orchestra, Barborou Švidraňovou a Jaroslavom Gažom, frontmanom skupiny Arzén. Večerné soaré 13. apríla v réžii Antona Šulíka bude opäť moderovať Soňa Müllerová. Budeme radi, keď si tieto výnimočné stretnutia so slovenskými osobnosťami na žilinských doskách nenecháte ujsť. Posledné vstupenky sú ešte v predaji.

-zp-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod