Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Spravodajstvo

Vladimír Tichý: Bicykle si viac kupujú muži, servis je pred sezónou dôležitý  

Porozprávali sme sa s majiteľom obchodu s bicyklami Vladimírom Tichým. Prezradil nám, že ľudí, ktorí inklinujú k tomuto športu je čoraz viac. Uvítal by viac cyklotrás a väčšiu toleranciu na cestách aj zo strany vodičov.

28.04.2023 | 13:27

Začala sa nám sezóny bicyklovania a tak si treba pripraviť svoje „tátoše“ tak, aby sme neohrozovali seba aj ostatných. „Medzi základ patrí nafúkať kolesá, namazať retiazku, skontrolovať brzdy, radenie, jednoducho či bicykel funguje. Najlepšie je doniesť ho do servisu na predsezónnu prípravu,“ povedal majiteľ obchodu s bicyklami Vladimír Tichý.

ZÁKLADNÁ PREHLIADKA

Nachystať si musíme približne od 10 do 30 eur. „To je suma, pri ktorej nejde o výmenu náhradných dielov. Ak sa už jedná o výmenu čohokoľvek, tak sa cena mení.“ Najčastejšie poruchy bicyklov pred sezónou súvisia s kolesami. „Máme tu bezdušové plášte a tam je potrebné doliať tzv. mlieko. Je to záležitosť posledných rokov. Ľudia doma nafúkajú kolesá, ale nevedia, či im dobre tesní tmel,“ povedal o relatívnej novinke. Dôležité je mať so sebou aj náradie. „Určite by sme mali byť pripravení na defekt. Po ruke mať lepenie. Zíde sa aj nejaký multiklúč a byť pripravený aj na roztrhnutie retiazky, čo je teraz dosť záležitosť elektrických bicyklov.“


 

VIAC CYKLISTOV

Vníma nárast cyklistov na cestách. „Podstatne viac ľudí inklinuje k tomuto športu, ako tomu bolo v minulosti. Čiastočne tomu pomohla aj korona, ale aj propagácia tohto športu. Možno prispel aj Peter Sagan a jeho úspechy. Veľa ľudí to vníma tak, že sa chcú vrátiť k tomu, s čím začali ešte v detstve,“ povedal s tým, že pandémia to do značnej miery naštartovala.

Ceny bicyklov sú rôzne. „Začíname u detí od 250 eur, ale povedal by som, že lepšie bicykle začínajú určite od 500 eur. Samozrejme, nám stačí aj lacnejší, ale vtedy nečakajme nejaký veľký športový výkon. Človek veľmi rýchlo príde na limity bicyklu.“

Viac kupujú podľa neho muži, v poslednej dobe sa pridávajú aj ženy. Opýtali sme sa na stav cyklotrás. „Nepovedal by som, že sa niečo výrazne zlepšilo, ale nás, čo sme nadšenci technického bicyklovania, teší, že sa na Hradisku urobil nový bikepark. To vidím ako veľký prínos pre nás, čo radi na bicykloch „blbneme“. Uvítal by som určite viac cyklotrás v našom meste.“


 

Keď chceme začať s bicyklovaním je dôležité si zlepšiť kondíciu. „Akákoľvek aktivita či už posilňovanie, behanie. Všetko, čo prispeje k výkonu najmä počas zimy. Zaujímavosťou sú aj interaktívne trenažéri, to je taká novinka, ktorú môžeme vykonávať z domu. Môžete si s niekým porovnávať výkonnosť a je to zábava. “

Predajcu zaujíma, na čo chce klient bicykel používať, ale aj to do akého terénu je určený a aj s kým, chceme jazdiť, s akou partiou. Podľa neho určite bicykel patrí do mesta. „Aj naše logo znie Žilina je lepšia s bicyklami. Takže by bolo fajn keby sa autá z centra eliminovali, tak ako je to aj v zahraničí,“ dodal.  

 

Predsezónny servis bicyklov

Predsezónna údržba bicykla je základ. Akokoľvek ste pred prvými jarnými kilometrami určite nedočkaví, je potrebné venovať čas kontrole všetkých súčastí bicykla. Vyhnete sa tak nepríjemným zisteniam pri jazde. Na čo sa zamerať?

1.     Dôkladne premažte pohyblivé časti bicykla, okrem zapuzdrených ložísk.

2.     Skontrolujte celistvosť plášťov kolies a vykonajte prípadnú výmenu.

3.     Dotiahnite všetky skrutky (kontrolujte aj v priebehu sezóny), predídete tak nepríjemným zraneniam.

4.     Kolesá dofúknite na odporúčaný tlak.

5.     Dotiahnite pedále a všetky ďalšie spoje na bicykli.

6.     Skontrolujte centrovanie oboch ráfikov a v prípade potreby ho upravte.

 

 

Posezónny servis bicyklov

Rovnakú starostlivosť ako na jar venujte svojmu bicyklu aj na konci sezóny – resp. pred zimou, ak na bicykli nejazdíte celoročne. Uložte ho na suché a teplé miesto a aby ste ušetrili miestom, môžete ho zavesiť na stenu či k stropu. Ešte pred tým ale venujete pozornosť nasledujúcim krokom:

1.     Dôkladne očistite, rozoberte hlavné súčasti bicykla.

2.     Namažte všetky pohyblivé časti (opäť s výnimkou ložísk v puzdrách).

3.     Ak nájdete nejaké opotrebované diely, vymeňte ich (prípadne nechajte vymeniť).

4.     Vypusťte vzduch z vidlice a tlmičov. Vyšší tlak totiž namáha tesnenie.

5.     Povoľte napätie laniek zaradením nižších prevodových stupňov.

 

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod