Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Šport

Vlci pred novou sezónou s jasnými ambíciami: Nič netajíme, ideme vyhrať ligu

Nová misia. Žilinskí hokejisti sa pokúsia po minuloročnom neúspešnom boji o postup do extraligy zložiť vydarený reparát s omladeným kádrom a trénerským duom Škorvánek –Harant. S hlavným trénerom Vlkov Stanislavom Škorvánek sme zmapovali ambície tímu pred štartom (streda 22. september) Slovenskej hokejovej ligy.

21.09.2021 | 19:06

Konečne štartuje nová sezóna, prípravu nahradia súťažne zápasy. Tešíte sa?

Určite, pretože naša príprava bola atypicky dlhá s malým množstvom zápasov. Niečo sa preložilo kvôli covidu, iné pre zranenia a len trénovať celý týždeň bez zápasu je pre hráčov i trénera frustrujúce. Potom ťažko udržíte sústredenie kolektívu bez zápasového rytmu.

Čo vám o skladbe tímu ukázali prípravné zápasy?

Gro mužstva je dobré, s tým môžeme byť spokojný, no nevyhneme sa hľadaním dobrých typov na doplnenie mužstva. Na dlhšie máme z hry vyradeného Jara Markoviča, Koyš i Záhradník sa boria so svalovými problémami, Mišo Hlinka má tiež problém, ktorý by som nerád špecifikoval. Šancu dostanú ostatní hráči, aby ukázali, že svojimi schopnosťami patria do vyšších útokov.

Doplnenie kádra bude len teda zatiaľ posilou zo zahraničia?

Máme jedno voľné legionárske miesto, no najprv sme rozmýšľali nad centrom a postupne sa nám táto vízia preklápa na obrancu. Musíme si počkať na štart slovenskej ligy, rozbehli sa české súťaže a podľa dostupnosti na trhu budeme hľadať.

Cieľ do novej sezóny je jednoznačne daný?

Nejdeme nič tajiť, nedovolím si nepovedať, že ideme vyhrať ligu. Máme vytvorené podmienky, aby sme sa o to čo najlepšie športovo pobili.

Aký je váš pohľad na formát baráže o extraligu, kde sú zatiaľ v nevýhode tímy z prvej ligy?

Pre mňa je to nepochopiteľné, lebo extraligová a prvoligová sezóna sa deje v iných intenciách ohľadom počtu zápasov i tých prípravných. Samozrejme, obmedzenia brankárov a legionárov sú úplne niekde inde. Za mňa zväz hodil horúci zemiak medzi kluby a neviem si predstaviť ako príde k dohode. Extraligisti majú siedmich legionárov, my len štyroch, potom je tu otázka brankára, ktorý bude jazýčkom na váhach a mne to príde úplne scestné. Mám poslednú informáciu, že sa musí rozhodnúť do začiatku súťaže. Teda my začíname v stredu, extraliga piatok a malo by to definitívne vo štvrtok.


 

Bez ohľadu na konečné rozhodnutie bude ťažšie postúpiť do extraligy ako v minulom ročníku?

O tom asi ani nemusíme hovoriť. Hrali sme prípravu s Trenčínom, ktorý nám jasne ukázal kvalitu extraligy a legionárov. Tam jednoducho máme, čo dobiehať. Súťažný poriadok nás zaviazal,  že v každom druhom zápase musia nastúpiť dvaja hráči do 20 rokov a piati hráči do 23 rokov. Už toto nás znevýhodňuje oproti extraligistom, ktorý takéto obmedzenia nemajú. Počas súťaže sa musíme pozerať po adekvátnych posilách.

 

Čo treba urobiť, aby sa celý klub poučil z minulej neúspešnej sezóny?

Dlhodobá súťaž ukáže kvalitu i prácu tímu. Potom príde play-off, no to mi príde ešte brutálne ďaleko. Chceme byť v tabuľke čo najvyššie a zrejme posilnenie pred vyraďovačkou bude rozhodujúce. Zrejme sa vytvorí silná štvorka Žilina, Dubnica, Martin a Topoľčany, no v základnej časti môže prehrať každý s každým. Zaujímavo posilnila Trnava a celkovo si mužstvá sťahujú k sebe skúsenejších hráčov, tak sme zvedaví aj my sami, čo to urobí.

Zlepšilo sa podľa vás za jeden rok povedomie ohľadom hokeja v Žiline?

Chcem veriť tomu, že povedomie žilinského hokeja sa zlepšilo. Pán Chovanec ukázal, že to s ním myslí vážne, lebo tu ostal aj po neúspechu z minulej sezóny. Zohnať zanietených ľudí, ktorí dávajú peniaze do športu je ťažké. Hráči majú vytvorené skvelé podmienky na prvú ligu, čo je jednoducho fakt.

Základnú časť chcete preletieť bez prehry či bude priestor na vzájomné spoznávanie sa nového tímu Vlkov?

Vekový priemer obrany je o päť menej ako minulý rok a celkovo to cítiť na skúsenostiach. Povedali sme si, že prvých 15 zápasov budeme stavať na hľadaní systému a nebudeme hráčov dusiť príkazmi a hlavne podporovať ich kreativitu. Na druhej strane sú to 22 roční chlapci, tak môžeme od nich cítiť určitú dynamiku.

Špecifickou pozíciou je brankár, jedným z nich je aj váš syn Stanislav. Doma je hokej témou číslo jeden?

Je to špecifická situácia, lebo v extralige mužstvá vsadili na legionárov a podľa mňa bude s Marošom Mikolášom výborná dvojica. Doma spolu o hokeji nekomunikujeme, našiel si byt a býva sám, čo je skutočne ideálna situácia.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod