Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Vlna horúčav zasiahla aj Žilinu

12.08.2013 | 14:49

ŽILINA. Pred letom sa hovorilo, že nebude nič moc. Vraj jedno z najchladnejších za posledných sto rokov. Po minulom týždni sa nad týmto tvrdením mnohí z nás zasmiali. Zažívali sme totiž tropické horúčavy, ktoré na niektorých miestach na Slovensku prekonali doteraz namerané teploty. „Táto predpoveď pochádza z Francúzska a pravdepodobne sa týkala len jeho územia. Nám dostupné informácie ani nenaznačovali pre naše územie podpriemernú teplotu na letnú sezónu, preto bolo naše stanovisko k tejto informácii od začiatku rezervované,“ hovorí meteorológ SHMÚ Jozef Csaplár.


Na prelome júla a augusta padali teplotné rekordy aj v okolí Žiliny. Tropickú 36 –tku namerali aj v stredu 7. augusta.

 

Od pondelka 5. do štvrtku 8. augusta zasahovali záchranári z Falck v žilinskom regióne až k 30 prípadom kolapsu z tepla a dehydratácie. Žilinská nemocnica prijala v stredu 4 pacientov, ktorým prišlo v horúčavách zle. „Každého sme dôkladne vyšetrili. Podľa potreby dostali infúziu a ďalšie lieky,“ informovala hovorkyňa Mária Koporecová.


V nemocnici riešili počas minulého týždňa aj ďalšiu závažnú situáciu. Do krvnej banky museli narýchlo umiestniť mobilné klimatické zariadenie, inak by hrozili obrovské straty na kvalite krvných produktov. Zamestnanci mestského úradu mali kvôli vysokým teplotám v kanceláriách skrátenú pracovnú dobu. Odísť mohli už o 13. h. Služby v klientskom centre však boli zabezpečené.


Skrátený pracovný čas mali aj zamestnanci iných štátnych inštitúcií. Policajtov v teréne sa však táto výhoda netýkala. „Policajti slúžia občanom a chránia ich životy, zdravie a majetok neustále. V týchto prípadoch nadriadení určia častejšie prestávky na oddych,“ uvádza hovorca Michal Slivka.


Úmorné teplo sa nevyhlo ani šoférom autobusov. Ako však potvrdila Ivana Strelcová, hovorkyňa SAD Žilina, zvládali ich výborne, aj vďaka zabezpečenému pitnému režimu a klimatizácii: „Viac ako 130 autobusov prímestskej dopravy v Žilinskom kraji je klimatizovaných.“


Teploty padnú pod 30-tku
Podľa meteorológov teplota po tieto dni klesne pod tridsať stupňov a do konca augusta by sa mala v Žiline pohybovať v rozmedzí 21 až 29 stupňov Celzia.

 

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod