Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Z regiónu

Vo Svederníku navarili dvestoštyridsať litrov kyslej kapusty  

Postaralo sa o to 24 družstiev 9. ročníka MS vo varení kapusty. To MS si pokojne vysvetlite ako majstrovstvá sveta, Slovenska alebo Svederníka. Kapusta tu, v každom prípade, rozvoniavala v sobotu široko ďaleko.

03.06.2022 | 08:26

REKORDNÁ ÚČASŤ

Pre túto obec nejde vôbec o nezvyčajnú disciplínu. Kapusta je tu doma: „Teším sa, že máme kapustáreň, čo stavia na tradícii a podporujeme to. Uvažovali sme o tom, že by družstvá varili zo svederníckej kapusty, tým pádom by mali všetci rovnakú základnú surovinu, ale napokon sme to nechali na súťažiacich, pretože vždy si varenie niečím vylepšujú a pridávajú ingrediencie podľa vlastnej fantázie,“ hovorí starosta Roman Lisický. Teší sa z rekordnej účasti. Kým pred pandémiou mávali najviac 15 tímov, tento rok sa ich prihlásilo 24. Zapojili sa rodinné skupiny, aj družstvá z miestnych častí Marček, Keblov, Lipová alej, 3 družstvá  boli z priateľských moravských obcí Nošovice, Nižný Lhoty, Seninka a prišli aj súťažiaci zo susedných obcí. Atmosféra bola naozaj vynikajúca. Po dvoch rokoch prísnych opatrení boli už ľudia hladní nielen po kapuste, ale aj po spoločenských udalostiach.


 

UŠLO SA AJ FANÚŠIKOM

Podmienkou bolo navariť 10 litrov kyslej kapusty. Kapusta je, v tomto prípade, kapustová polievka, v ktorej je nielen šťava, kapusta, ale i mäso a ďalšie ingrediencie. Tím z Kotrčinej Lúčky nám tajný recept nechcel prezradiť, no vylepšujú ho špeciálnou prísadou – fazuľou švábovkou. Porota mala štyroch členov, vrátane gastronomického odborníka. A čo sa potom stane s toľkými litrami kyslej pochúťky? Keďže nejde o komerčnú záležitosť, ušlo sa fanúšikom i návštevníkom. „Nemal som žiadneho favorita, fandil som všetkým. Napokon, vyhral každý, kto prišiel,“ pokračuje starosta. Porota ale najlepších vybrať musela. Na prvom mieste sa umiestnil domáci Super team Family Lipová alej, na druhom partia z moravskej obce Nižný Lhoty a na treťom družstvo obce Svederník. Víťazné družstvo, okrem putovného pohára, získalo aj kotlík s kotlinou. Porota sa vzácne zhodla na lahodnej chuti ich kapusty. Zrejme ju vylepšila aj špeciálna prísada – cestovinové trhance.

KYSLÁ KAPUSTA DOMÁCA LEKÁREŇ

Domáca kyslá kapusta (bez umelých prísad a stabilizátorov) vám poskytne nielen gastronomický zážitok, ale i množstvo bonusov blahodárnych pre vaše zdravie: detoxikuje a prečisťuje organizmus, má minimum kalórií, vhodná je pre diabetikov, znižuje cholesterol, priaznivo pôsobí na pečeň a pľúca, zmierňuje zápaly, posilňuje imunitu, preventívne pôsobí proti chrípke a prechladnutiu, podporuje trávenie, zabraňuje zápche.

 

Autorka: Iveta Frolková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod