Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 11°C

Spravodajstvo

Vo Varíne zavreli sporiteľňu. Ľudia sa hnevajú

V októbri Slovenská sporiteľňa ukončila prevádzku svojej pobočky vo Varíne. Ľudia teraz za bankovými službami musia cestovať do Žiliny alebo do Terchovej. Miestnych, najmä starších ľudí, to rozhnevalo.

18.11.2013 | 14:10

VARÍN. Pobočku banky, ktorá tu bola zriadená niekoľko rokov, zvykli navštevovať či už miestni obyvatelia, alebo ľudia z okolitých dedín. Blízkosť vyhovovala najmä starším ročníkom a mamičkám na materskej dovolenke. Teraz musia za bankovými službami cestovať 11 kilometrov ďaleko, pobočku vo Varíne totiž k 21. októbru zrušili.

„Nerozumiem, prečo ju zavreli. Veď určite mali dosť klientov. My sme si tam schválne pootvárali účty, aby sme nemuseli cestovať do Žiliny. A teraz toto. Sme sklamaní,“ posťažovala sa nám jedna z miestnych obyvateliek.

Že nad varínskou pobočkou zvoní umieračik, istý čas naznačovala aj upravená otváracia doba. Posledné mesiace bola totiž otvorená len dva dni v týždni. Ostatné tri dni fungovala banka v Terchovej. „Pobočku v Terchovej sme zrekonštruovali a od 21. októbra sme rozšírili jej otváracie hodiny na 5 dní v týždni. Keďže tieto dve pobočky sú pomerne blízko seba, ponúkajú rovnaké služby a aj poradenstvo poskytovali tí istí ľudia, na základe obchodného rozhodnutia banky pobočku vo Varíne už nebudeme  prevádzkovať,“ uviedol hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Ako doplnil, bankomat vo Varíne i po zrušení pobočky naďalej zostáva v prevádzke. Obyvatelia sa teda nemusia obávať, že by si už nemali ani kde vybrať peniaze. Za inými bankovými službami už ale musia cestovať buď do mesta alebo do 14 kilometrov vzdialenej Terchovej. „Keďže v Žiline je aktuálne 5 pobočiek, ktoré vyhovujú požiadavkám a záujmu klientov, ďalšie obchodné miesto banky zatiaľ neplánujeme otvoriť,“ povedal hovorca.

Ľudia môžu v súčasnosti využívať služby banky aj inými spôsobmi, ako len cez osobnú návštevu kamennej pobočky. Napríklad cez internetbanking či mobilné aplikácie. „Počet ich používateľov z roka na rok výrazne rastie bez ohľadu na vek,“ dodal Štefan Frimmer.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod