Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Šport

Volejbalistky na extraligu môžu zabudnúť: Potrebujú zohnať najmenej 50 tisíc eur

Zrejme z toho budú trpké postupové oslavy. Žilinské volejbalistky VA UNIZA Žilina mali odohrať baráž o postup do extraligy, v ktorej by nemali mať ani súpera. Kríza spojená s koronavírusom však núti samotný klub prehodnotiť svoje vízie, kde sa spoliehali na pomoc mesta pri účasti v extralige. Súčasný stav bez servítky ostro zhodnotil hlavný tréner a prezident klubu Dalibor Andrisík.

01.05.2020 | 14:00

Ako vyzerá klubový život vo VA UNIZA Žilina?

Dievčatám posielame tréningové plány, ony nám posielajú výstupy cez video. Nechceme v nich vyvolávať zbytočné nádeje, ale aj paniku, že by si nezahrali ani prvú ligu žien. Náš športový manažér Juraj Závodský má na starosti spoločnú prípravu po uvoľnení opatrení, kde sa bude využívať bežecká príprava, plážový volejbal, bicykel, kondičná príprava a iné bezkontaktné formy v menších skupinách. Musíme byť kreatívni aj v tomto smere, lebo taký plážový volejbal sa hrá s jednou loptou, pri nahrávke stoja dievčatá blízko pri sebe? No bude to celé zaujímavé a aj pre nás dosť poučné.

Očakávate  v rámci športových dotácii od mesta čistú nulu na rok 2020?

Som členom športovej komisie mesta Žilina, kde nám bolo minulý týždeň povedané, že na šport nepôjde ani jedno euro a sú momentálne oveľa väčšie priority pre mesto Žilina ako je šport. Mám informácie z prvej ruky, čo netreba tajiť a zrejme s tým nič nenarobíme.

Smutná realita?

Áno. Komunikoval som úsmevne napríklad s Ondrejom Šoškom z basketbalu v takom duchu, že máme to teraz všetko zavrieť a bude svätý pokoj? Dostávame kuloárne informácie o pomoci štátu či pomoci jednotlivých federácii daného športu. Každý z nás vie, že nikto nevie jak to vlastne dopadlo. Štátnym tajomníkom pre šport sa stal bývalý volejbalový funkcionár, máme v parlamente troch zástupcov z tenisu, ďalšieho z volejbalu a tlačia na túto podporu. Avšak, buďme realisti a veľa klubov nielen z volejbalu bude krachovať.


 

Najviac by ženskému volejbalu pomohol odpustený či skôr znížení nájom?

Pre každý halový šport je položka nájom vždy najnáročnejšia. Jediná normálna hala na extraligu je na Rosinkách. V minulosti sme hrali na výnimku na univerzite a ak by sme ju opäť dostali, tak eventuálne ešte môžeme rozmýšľať za účasti sponzorov o extralige. Samozrejme, bez nároku na odmenu pre hráčky či celý realizačný tím. Sumy sú jasné dané, hodina haly na Rosinkách stojí 30 eur a potrebujete zabezpečiť kvalitný tréningový proces i zápasy, čo sú na celú sezónu pre nás veľké peniaze. Konkrétne sú to sumy okolo 15 tisíc eur.

Nenastal čas spojiť všetky halové športy a dohodnúť si prijateľné podmienky pred novými sezónami?

Bol by to určite najideálnejší scenár, keby sa niečo také podarilo. Čítal som vyjadrenia aj iných klubov, že súčasný riaditeľ školy na Rosinkách sa snaží pomáhať športu, no nemá dosah na tieto záležitosti. Hala patrí pod VÚC a bolo by dobré sa spojiť pre dobrú vec a nájsť to najlepšie riešenie. Len viete odpustiť basketbalu, florbalu, futsalu, volejbalu i ďalším kompletne všetky poplatky za nájom je zrejme utópia, no verím, že obe strany môžeme nájsť zlatú strednú cestu v tejto neľahkej situácii. Chápem, hala si musí na seba zarobiť, ale kedy pomôcť športu ak nie teraz? Potom už budeme úplne všetci amatéri a každý klub ostane pri mládeži.

Bude z VA Žilina od budúcej sezóny čisto amatérsky klub?

My máme kvalitnú mládež, tam sa o chod klubu nebojím. Súťaž žien v 1.lige skupine východ nie je horibilná položka, kde na sezónu potrebuje do tých 25 tisíc eur. Na extraligu za aktuálnych podmienok potrebujeme minimálne 50 tisíc eur s vlastnými hráčkami bez nároku na odmenu a bola by to akási odmena pre fanúšikov, aby po toľkých rokoch videli na vlastné oči v Žiline špičkové slovenské kluby. Určite by videli v každom zápase bojovný výkon našich dievčat a som si istí, že ľudia by si cestu na majstrovské zápasy našli. Volejbal v Žiline bol fenoménom, no chcem veriť, že aj bude.

Stále majú všetko v rukách poslanci mestského zastupiteľstva, nebude na nich apelovať, aby pomohli ženskému volejbalu v Žiline?

Plán bol vyčleniť na športové dotácie okolo 400 tisíc, z toho takých 60 tisíc pre volejbal je niečo viac ako 10 percent. Málokto vie, že Žilina je rodiskom volejbalu v Československu a predsa každý poslanec sa snaží kopať za tie svoje športy, čo je úplne legitímne. Mrzia ma vyjadrenia na meste, že žiadne peniaze na šport nie sú a pri tom celom kolose rozpočtu je šport až na poslednom mieste. Potom sa pýtam, kde vlastne je ten volejbal? Ja tomu celému už prestávam rozumieť.

Je už zbytočne v tejto fáze snívať o extralige?

Najprv treba uviesť na pravú mieru športové informácie. Baráž o postup do extraligy ako víťaz 1.ligy východ by sme mali hrať s druhým tímom skupiny západ Pezinkom. Máme informácie, že Pezinok do baráže možno nepôjde a právo zahrať si extraligu dostane Žilina. Tiež do konca prihlášok pred novou sezónou sa môže hocičo zmeniť, no o extraligovú miestenku by som sa nestrachoval. Nikto nevie, čo bude zajtra a od toho sa všetko odvíja.

Znie to šialene, ale klub si vezme úver a extralige bude. Predsa 60 tisíc nie je zas brutálna suma, či?

Potrebovali by sme od mesta určite záruky či možno lepšie povedané konkrétne sľuby. Ak by sme dostali verejný prísľub, že v ďalšom roku by sme dostali dotáciu na extraligu okolo 80 až 100 tisíc, tak by sme v klube uvažovali aj o nejakom väčšom úveru, aby sme mohli extraligu hrať už túto sezónu. Samozrejme, je to v hypotetickej rovine, to by bolo možno na dlhšiu internú diskusiu, ale snažíme sa desať rokov budovať značku a teraz to nechceme len tak položiť. Hľadáme rôzne varianty, ktoré by nám pomohli prežiť aj pri optimalizovaní nákladov plnohodnotnú sezónu.

Alebo veriť, že sa nájde zázračný sponzor?

To tiež buďme realisti, firmy majú starosti sami so sebou a nie tobôž dávať peniaze do športu. My určite oslovíme potencionálnych partnerov a uvidíme ich reakciu. Budem patetický, ale za 9 rokov sme budovali značku VA UNIZA Žilina postupne. Pred desiatimi rokmi som povedal, že z nuly urobiť extraligu je proces na desať rokov. Toto sa nám malo momentálne plniť, teraz by sme mali byť na výslní a zúročiť všetky poznatky ako napríklad basketbalový klub v Žiline. Tam vidíte, že sa máte na koho pozerať a má to celé hlavu aj pätu. Toto vieme po športovej časti garantovať aj my, avšak nie po finančnej.

Ste skúseným manažérom, neobávate sa, že okrem futbalu má Žilina vážny problém udržať profesionálny šport na najvyššej úrovni?

Prestaňme si klamať a presne toto povedzme natvrdo a priamo. Fanúšik v Žiline môže byť nahnevaní, frustrovaní a maximálne ísť do krčmy potom pozerať nejaké športy s pivom v ruke, ale nie držať palce svojmu klubu priamo na štadión. Ja rozumiem, že mesto má určité priority a koronakríza si nevyberá. Avšak poďme nastaviť podporu športu so sledovaním určitej dlhodobej vízie aj pri profesionálnom športe. Deti majú svoje športové vzory, mládež v klube má motiváciu na sebe napredovať a mať sny dostať sa do seniorského tímu. Diváci majú športový zážitok, vytvárajú sa komunity akoby športové rodiny, vznikajú priateľstvá. Takto čakajme bez športu nástup kriminality, znechutenej mládeže bez ambícii, drog a veľkej depresie obyvateľstva. Pritom športové kluby nepýtajú horibilné sumy na tento rok, každý sa bude vedieť uskromniť. Len prosím nezabije profesionálny šport, lebo potom ho znova naštartovať bude obrovský problém.

Dotkne sa kríza celého slovenského volejbalu?

Komunikoval som s viacerými predstaviteľmi klubov. Tímy z najvyšších poschodí tabuľky chcú odohrať najbližšiu sezónu s juniorkami, ktoré doplnia slovenské dievčatá a určite bez zahraničných posíl. Neistota poznačila každý klub.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív klubu

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod