Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 4°C

Spravodajstvo

Vyblednutý priechod na Solinkách sa natierať nebude

Pri prechádzaní zo zastávky Smreková na druhú stranu ide niekedy o život! Hromžia najmä šoféri, ktorí kvôli ľuďom prechádzajúcim cez cestu prudko skáču na brzdy. Pritom sa tam nachádza priechod, ktorý už pomaly ani nevidieť.

25.11.2013 | 14:15

ŽILINA. Pri zastávke MHD Smreková na Solinkách sa nachádzajú dva priechody pre chodcov. Jeden ide priamo od jednej zastávky k druhej na opačnej strane. Druhý sa nachádza o niekoľko metrov nižšie. Obyvatelia radšej využívajú ten pri zastávkach. Dôvod? Je to bližšie. Tu ale nastáva problém. Priechod pre chodcov je natoľko vyšúchaný, že ho už na ceste ani nevidieť. O to menšiu šancu zazrieť ho majú šoféri, najmä tí neznalí pomerov. Potom, keď sa po príchode MHD zrazu vyroja na ceste ľudia, musia vodiči sprudka brzdiť. A vtedy sa roztočí kolotoč nadávok a pohoršení. „Nerozumiem, prečo nechodia po priechode, veď ho majú o pár metrov nižšie. Veď takto ide nielen im, ale aj nám o život,“ sťažuje sa vodič Milan. Ani on sám si nevšimol, že na mieste, kde chodcom zastavoval, sa nachádza ešte jeden priechod.

Zaujímali sme sa aj o názor druhej strany – miestnych ľudí. „Ten priechod sme využívali dlho. Sme naň zvyknutí. Ten dole je ďaleko, nechápem, prečo ho umiestnili práve tam. Bolo by dobré, keby tento pretreli, aby ho videli aj šoféri,“ povedala nám obyvateľka sídliska, ktorú sme akurát pri zastávke zastihli.

Priechody v Žiline patria pod správu mesta, ktoré vykonáva údržbu, čiže náter priechodov, raz, v niektorých prípadoch aj dvakrát ročne.

Do konca roka už obnovy priechodov neplánuje, a to vzhľadom na nízke teploty i nedostatok finančných prostriedkov. „Obnovovať sa budú tie priechody pre chodcov, kde je zvislé dopravné značenie. Tam sa doplní aj vodorovné dopravné značenie. Priechod, ktorý je bez zvislého dopravného značenia, obnovený nebude,“ vysvetlil hovorca mesta Pavol Čorba.

Keďže sa pri vyblednutom priechode podobná značka nenachádza, jeho osud je viac‑menej istý. „Tie pozostatky priechodu obnovovať, samozrejme, nejdeme, pretože tento „kedysi“ priechod ústil priamo do autobusového záseku, čo z pohľadu bezpečnosti nie je možné,“ dodal Pavol Čorba.
 

-ms-
Snímka Veronika Cvinčeková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod