Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 1°C

Spravodajstvo

Vyčíňa v Rajeckých Tepliciach „kontajnerová mafia“?

V kúpeľnom mestečku zmizli nadránom smetné plastové nádoby i s odpadkami. Ľudia sa čudujú, za akým účelom si ich zlodeji privlastnili. Polícia má odpoveď.

14.10.2013 | 13:57

RAJECKÉ TEPLICE. Mestská polícia v Rajeckých Tepliciach eviduje už dve krádeže plastových smetiakov, ktoré sa stali v jednom týždni. Stali sa pred necelými dvomi týždňami a ich priebeh mal podobný scenár. „Nádoby zmizli v skorých ranných hodinách, počas víkendu. Kamerový záznam zaznamenal auto asi Tranzit, z ktorého vystúpila osoba, zobrala nádobu a vložila zboku do auta, kde ju uložila ďalšia osoba. Čiže krádež bola naplánovaná a skupinová. Je nutné podotknúť, že ani jedna nehnuteľnosť nemá vybudované oplotenie, takže nádoby boli voľne uložené pri chodníku a ľahko sa dali odcudziť,“ uvádza náčelník polície Ján Valúch.

Pokiaľ by boli páchatelia prichytení priamo pri krádeži, išlo by o priestupok proti majetku, za ktorý by im bola udelená bloková pokuta do výšky 33 eur. V správnom konaní im hrozí oveľa vyššia pokuta, podľa polície až do výšky 331 eur.
Mesto Rajecké Teplice nedisponuje kamerovým systémom na odľahlých uliciach, ale len v centre mesta. Záznam krádeže plastovej nádoby bol podľa polície zachytený z priemyselnej kamery, ktorá patrí k nehnuteľnosti podnikateľa pôsobiaceho na ulici Lúčky. „Bohužiaľ, osoby ani evidenčné číslo nebolo možné z kamerového záznamu rozpoznať,“ dodáva náčelník polície v Rajeckých Tepliciach.

Plastové koše nie sú majetkom mesta, to vlastní iba plechové nádoby na domový odpad. Podnikatelia so sídlom v meste si odpadkové koše zakupujú sami, obyvatelia majú nárok na mestské plechové. Často si však kupujú za svoje radšej plastové nádoby na kolieskach. Súkromná osoba, ktorej kontajner spred domu v Rajeckých Tepliciach zmizol, tak môže požiadať mesto o plechovú nádobu. Je ich vraj na sklade dosť.
 

A čo sa týka motívu kradnutia plastových nádob? „Ja osobne si myslím, že nádoby kradnú na ovocný kvas, pretože nádoba je na kolieskach a je s ňou ľahká manipulácia,“ uzatvára Ján Valúch.
 

Veronika Cvinčeková
Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod