Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Vyhovie mesto rodičom, ktorí žiadajú zachádzku autobusu ku škole?

Rodičia z Považského Chlmca už tretíkrát žiadajú mesto, aby raňajší autobus zachádzal ku škole v Budatíne. Na bezpečnom prevoze detí na vyučovanie trvá aj samotná škola, o žiakov nechce prísť.

23.09.2013 | 13:33

ŽILINA-BUDATÍN. Po zrušení ZŠ v Považskom Chlmci bola pre školákov určená ako spádová ZŠ Budatín, rodičia však nie sú spokojní s dochádzaním. Ich deti jazdia každé ráno na vyučovanie spojmi MHD a v rannej špičke kráčajú od vzdialenej zastávky (Námestie hrdinov) do školy pešo. V marci 2013 sa tridsaťdva z nich podpísalo pod petíciu, ktorou žiadali od mesta zachádzanie ranného autobusu až k budatínskej škole.
 

Otáčajú sa iné autobusy, prečo nie MHD?
Rodičia žiadajú o úpravu trasy po tretíkrát, Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ) im totiž doteraz nevyhovel. Opäť spísali petíciu, hoci do minulého piatka ju vraj mesto nedostalo.

Mesto sa zachádzkou autobusu č. 21 z Považského Chlmca pritom zaoberalo už dvakrát. Minulý rok v septembri DPMŽ testoval možné trasy zachádzky a tie boli údajne nepriechodné, rovnako ako možnosti otáčania sa autobusu po prejazde okolo školy. Prekážky sa mali ukázať už pri prejazde ulicou pri škole, kde odstavené autá zabraňovali autobusu bez problémov prejsť. Táto ulica (Slovenských dobrovoľníkov) končí pri cintoríne, kde sa autobus vraj neotočí. Problém nastal aj pri prejazde vedľajšou ulicou (Železničná), kde pri rodinných domoch parkujú osobné autá po oboch stranách cesty.

Potvrdila to i poslankyňa za obe prímestské časti Anna Smikoňová, ktorá podala opätovnú žiadosť o zachádzku v marci 2013 a bola prítomná na obhliadke trasy. Dnes je však iného názoru. „Myslíme si, že zachádzka je možná. Keď sa môže pri cintoríne otáčať autobus, ktorý berie deti na plaváreň alebo autoškola na autobusy, prečo by sa nemohol aj autobus MHD? Rodičia opäť žiadajú o zachádzku, s tým rozdielom, že ich tentoraz podporuje aj škola. Nechce prísť o deti kvôli tomu, že majú bezpečnejší prístup do škôl v meste,“ tvrdí poslankyňa.
 

V zime kritickejší prejazd
Podľa odboru školstva by pri zachádzaní linky z Považského Chlmca zo svojej pôvodnej trasy narástla prepravná vzdialenosť o 2,5 km na jeden spoj, čo v ročnom objeme predstavuje nárast o 625 km. Hovorca mesta Pavol Čorba nás naposledy v máji informoval, že v súčasnej finančnej situácii mesto neuvažuje nad možnosťou zachádzky. Podľa jeho slov by to vyvolalo ďalšie náklady súvisiace s vybudovaním obratiska, zimnou údržbou a zvýšenie finančných výdavkov v súvislosti s MHD.

Situácia dnes? „Myslíme si, že pri súčasných podmienkach na komunikáciách v Budatíne nie je možné zabezpečiť bezproblémový a bezpečný prejazd autobusu v okolí ZŠ Budatín. V zimnom období v prípade snehovej pokrývky by bol celý prejazd ešte omnoho kritickejší a je možné, že autobus by v týchto miestach mohol uviaznuť a nedopravil by ostatných cestujúcich do centra mesta,“ informoval nás hovorca minulý týždeň.
 

Priechod na starom mieste

V súvislosti s bezpečnosťou na cestách v okolí školy mali v predchádzajúcom školskom roku problém i rodičia žiakov prichádzajúcich zo Zástrania a Zádubnia. V neprehľadnej križovatke ulíc Na lány a Slovenských dobrovoľníkov sa nachádza priechod pre chodcov, kde sa vodič s chodcom vidia na poslednú chvíľu. Poobede deti musia prejsť na druhú stranu cesty. Keď však prichádza autobus, často sa rozbehnú bez toho, aby skontrolovali premávku. Priechod mal byť už v súčasnosti posunutý nižšie, kde je oveľa lepší rozhľad na cestu. Mesto vypracovalo dopravný projekt, ktorý mal byť dokončený už koncom apríla. Začiatok školského roka je za nami a na mieste sa nič nezmenilo. „Posunutie zastávky MHD by predstavovalo zlepšenie súčasnej situácie, je spracovaný projekt na realizáciu, ktorá však zatiaľ nebola možná z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov,“ uzatvára Pavol Čorba.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod