Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Vykrádači bytov úradujú. Žilinčania hovoria o organizovanom gangu

Žilinčania, pozor na podozrivé osoby, ktoré sa pohybujú v okolí vašich domov. Má ísť o cudzincov, ktorí starou známou fintou si overujú, či je niekto doma.

03.03.2020 | 09:10

Minulý víkend upozornili niektorí obyvatelia na osoby, ktoré zvonili na bytové zvončeky a pýtali sa, kde nájdu zubára. „Mali cudzí, myslím, že ruský prízvuk. Najprv mi to neprišlo podozrivé, ale zastavili nás aj autom na ulici a pýtali sa to isté,“ hovorí žena stredného veku, ktorá sa bojí hlavne o svoje malé deti. Susedov z ich bytovky nikto neoslovil, no od iných ľudí sa dozvedela, že na území Žiliny operuje gang, ktorý len v jeden týždeň vykradol sedem bytov.

„Hovorí sa, že sú to Gruzínci alebo Ukrajinci. Malo ísť špeciálne o byty, ktoré nemali bezpečnostné dvere,“ dodáva vystrašená matka.

NEBOLI AGRESÍVNI
V predmetnej veci prijala polícia oznámenie. „Išlo o pohyb dvoch osôb s cudzím prízvukom po ulici Bôrická cesta v Žiline, ktorí sa mali pýtať na zubára. Po preverení však nebolo zistené žiadne protiprávne konanie ani agresívne správanie,“ uviedol hovorca Radko Moravčík.


V týždni od 17. februára však neevidujú prípad vykradnutého bytu. „Ak majú občania podozrenie z protiprávneho konania, môžu sa, samozrejme, s dôverou obrátiť na políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo najbližšom útvare policajného zboru. Počas výkonu služby sa zameriavame aj na túto lokalitu za účelom eliminovania protiprávneho konania,“ dodáva policajný hovorca.

KĽÚČE POD ROHOŽKOU? LEN TO NIE!
Polícia zároveň zdôrazňuje, aké sú hlavné zásady minimalizovania možnosti pustošivých zlodejských návštev:
→ Starostlivo zamykajte dvere a zatvárajte okná. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná. Zlodej je schopný dostať sa dovnútra každým otvorom väčším ako ľudská hlava.

→ Zabezpečte si kvalitný bezpečnostný zámok v kom binácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami, napr. bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky.

→ V prípade, že bývate na prízemí, nainštalovanie okrasných mreží a bezpečnostnej fólie na okná, balkóny a lodžie spolu so spoľahlivým zatváraním okien zvýšia bezpečnosť vášho bývania.

→ Nikdy nenechávajte kľúče na tzv. dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči atď.). Sú to prvé miesta, kde zlodeji hľadajú.

→ Využívajte osvedčené „kukátko“. Pohľad doň vám umožní premyslieť si, či zvoniacemu otvoríte.

→ Počas dlhodobejšej neprítomnosti požiadajte príbuzných, dôveryhodných známych alebo susedov, aby vám pravidelne vyberali poštovú schránku a občas skontrolovali neporušenosť bytu.

→ Nezaťahujte okná bytu roletami – dávate tým na vedomie, že nie ste doma.

→ Mať dobré vzťahy so susedmi je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom.

Foto: ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod