Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Spravodajstvo

Vynovený podchod ostáva bez prístupu pre vozičkárov

V súvislosti s rekonštrukciou Národnej ulice realizovalo mesto i úpravu železničného podchodu. Imobilní Žilinčania sa pýtajú, či sa pri tom myslelo aj na nich.

23.09.2013 | 13:56

ŽILINA. „Mám mamu na invalidnom vozíčku a roky musíme na stanicu chodiť cez cestu. Bezbariérový prístup by pomohol aj mamičkám s kočíkmi a cestujúcim s ťažkými kuframi,“ ozvala sa nám čitateľka Žilinského večerníka, ktorá si minulý týždeň všimla práce konajúce sa na železničnom podchode. Zaujímalo ju, či mesto pri úpravách rátalo aj s imobilnými ľuďmi.

Stavebné úpravy podchodu k železničnej stanici sú už dokončené, bezbariérový prístup tu však stále chýba. Mesto vraj realizovalo v podchode iba kozmetické úpravy. „Zámerom mesta je zlepšiť a skrášliť prostredie podchodu, ktorý vedie z Národnej ulice k železničnej stanici. Ide o drobné stavebné úpravy, boli urobené nové nátery, úpravy povrchov a najväčšia zmena nastala odstránením eskalátora a vybudovaním klasického schodiska,“ objasňuje hovorca Pavol Čorba.

Keďže mesto vlastní jednu časť podchodu (od Národnej ulice) a Železnice SR druhú, komunikuje aj s druhým vlastníkom. „Na základe našej žiadosti pripravujú Železnice SR obnovu svojej časti podchodu – nátery a vyčistenie,“ tvrdí hovorca.
Prečo mesto odstránilo eskalátor a nahradilo ho klasickými schodmi?

„Zaoberali sme sa aj otázkou bezbariérového prístupu, ale vzhľadom na súčasný rozpočet mesta nemáme potrebné finančné prostriedky,“ vysvetľuje Pavol Čorba a dodáva: „Bezbariérový prístup je zabezpečený cez železničnú stanicu, kde sú nainštalované rampy pre imobilných. V budúcnosti plánuje mesto takúto rampu inštalovať aj do podchodu.“

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod