Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 14°C

Zaujalo nás

Výstava o samizdatovej literatúre v Diecéznom centre v Žiline

V utorok 8. apríla otvorili v Diecéznom centre v Žiline výstavu o samizdatovej literatúre. Výstava na 29 paneloch prináša spomienky zo života podzemnej cirkvi v Československu a osobitne zo života tajného biskupa Jána Korca, ktorý pracoval ako robotník so sudmi v Tatracheme alebo opravoval výťahy v Petržalke.

16.04.2024 | 10:15

Za „vlastizradu“ (tak sa chápala neoficiálna duchovná činnosť medzi študentmi) prežil osem rokov vo väzeniach v Prahe na Pankráci, Ruzyni a Valdiciach. Korcovo dielo obsahuje 68 samizdatových kníh. Vydaní sa narátalo okolo 170. Všetkých Korcových kníh je spolu cca 95. Jeho autorská tvorivosť pokračovala aj po roku 1989. Vernisážou sprevádzal Pavol Hric, riaditeľ Múzea obetí komunizmu v Košiciach. Výstava mala premiéru v Košiciach 20. januára 2024. Bolo ju možné vidieť aj v knižnici Katolíckej univerzity v Ružomberku. V Žiline bude do 16. mája. V pláne sú ešte mestá Nitra, Prešov a Bratislava. „Pán biskup Korec je najväčší autor samizdatového diela na Slovensku. Súčasných ľudí môže osloviť jeho silný duchovný odkaz. V súčasnosti sa vydáva množstvo kníh, ale on písal podľa istého plánu. Mal dar jednoducho vysvetľovať aj zložité teologické pravdy“, objasňuje Hric.


 

Samizdat je označenie pre tajné vydávanie literatúry bez oficiálneho povolenia, zvyčajne v malom náklade. Múzeum obetí komunizmu je audiovizuálne múzeum v Košiciach. Bolo založené 24. júna 2021 na počesť pamiatky obetí komunizmu. Ján Chryzostom Korec sa narodil v Bošanoch v roku 1924 a zomrel ako biskup v Nitre v roku 2015.

Autor: - r -

Foto: archív Z.P.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod