Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

Výstavba dôležitého diaľničného úseku bude pokračovať

Výstavba tunela Višňové bude pokračovať. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača, ktorým je spoločnosť SKANSKA. Ministerstvo dopravy ohlásilo víťazného uchádzača v súťaži na dostavbu kľúčového úseku Višňové - Dubná skala, ktorého súčasťou je aj tunel Višňové. Je ním spoločnosť SKANSKA, ktorú vybrala odborná komisia.

04.02.2021 | 11:10

Prešlo už viac ako dvadsať rokov, dokedy sa začala raziť prieskumná štôlňa. ,,Dnes môžeme povedať, že vidíme svetlo na konci tunela. Na tento dôležitý úsek D1 v Žilinskom kraji netrpezlivo čakáme. Základný kameň sa poklepkával trikrát. A hoci sme na predchádzajúcu vládu vyvíjali tlak, aby úsek Višnové -Dubná skala zaradili na zoznam priorít, nedočkali sme sa odozvy. Keď som bola na kontrole v tuneli Višňové pred necelými dvomi rokmi, zdalo sa, že nechýba veľa. Práce však zastali, čo so sebou prinieslo ďalšie predraženie a odsunutie termínu dokončenia. Ľudia stoja naďalej denne v nekonečných kolónach popod Strečno a doprava často kolabuje aj priamo v krajskom meste Žilina," povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

 

Pred pár dňami bol do prevádzky spustený úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka spolu s diaľničným privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina a križovatkou Lietavská Lúčka. Nový úsek bude plniť funkciu južného obchvatu mesta Žilina. Až spolu s nadväzujúcim úsekom Višnové - Dubná skala by mali priniesť odľahčeniu dopravnej situácie v krajskom meste  Žilina ako i celom Žilinskom kraji.  

 

,,Pevne verím, že dnes nejde len o symbolický akt ukľudnenia obyvateľov vyhlásením víťaza, ale po povinnej kontrole dôjde čo najskôr k podpisu tejto zmluvy, práce sa rozbehnú a  v dohľadnej dobe sa podarí stavbu konečne dokončiť. Prinesie to vytúženú úľavu všetkým motoristom, skvalitní dopravnú mobilitu a zlepší život v našom kraji. A verím, že sa čoskoro  dočkáme aj niekoľkotýždňov sľubovaného  podpisu zmluvy na výstavbu vysúťaženého úseku rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná. Držme si palce," uzavrela Jurinová.

 

 Projekt tunela bude financovaný z eurofondov. Práce by mali byť ukončené najneskôr do konca roka 2023.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod