Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Spravodajstvo

Výstrahy pred počasím: Dážď môže spôsobiť rozvodnenie tokov

Slovenskí meteorológovia opäť varujú pred počasím. Tentokrát v Žilinskom okrese môže narobiť paseku najmä dážď.

09.09.2019 | 10:54

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa pred dažďom, ktoré majú platiť v pondelok 9.9. do 19.00 h.

"V okrese Žilina sa OJEDINELE očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 30 - 45 mm, pričom sa môžu vyskytnúť aj búrky sprevádzané intenzívnymi krátkodobými lejakmi s úhrnmi aj viac ako 20 mm za hodinu," uvádza SHMÚ na svojich internetových stránkach.

Ako ďalej upozorňujú slovenskí meteorológovia, tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V dôsledku dažďa v okolí Žiliny stúpajú hladiny vodných tokov. Hydrologická výstraha prvého stupňa je vyhlásená na rieke Rajčanka a aj na tokoch riek v časti Žilina - sever. "Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne NEODPORÚČAME využívať tok na rekreačnú plavbu," uvádzajú meteorológovia k situácii na vodných tokoch.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod