Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Kultúra

Xindl X bavil žilinské publikum

V žilinskom SMERR Music Clube organizátori pripravili skvostný darček oslavy Veľkej noci. Český spevák Xindl X, známy svojou nekonvenčnosťou a precíznymi textami mapujúcimi starosti a radosti spoločnosti, prišiel do Žiliny odprezentovať svoju novú platňu.

08.04.2013 | 13:48

Slovenské turné pod názvom S kytarou a láskou ste zakončili v Žiline, akí boli tunajší diváci?

Som výrazne nadšený z celého slovenského turné. Publikum hodnotím na jednotku, pretože som český interpret a slovenské rádiá ma až tak často nehrajú. Na každom koncerte ľudia poznali moje skladby, skoro všade bolo vypredané a určite aj špeciálne pre Žilinu niečo prichystáme na jeseň.

 

Na ktorú pieseň slovenskí diváci najlepšie reagujú a ktorú máte vy osobne najradšej?

U vás to vyzerá na pieseň Anděl, ľudia sa na ňu najlepšie chytali. Doma je situácia iná, pieseň Dysgrafik vyhrala mnohé ocenenia, no hráva sa aj veľa iných mojich skladieb. Osobne mám rád pieseň Chemie, pretože rieši vážnejšie problémy človeka.

Verte, že naše rádia vás hrajú a pozná vás veľa Slovákov najmä vďaka melodickým textom plným životného nadhľadu a irónie. Kde beriete inšpiráciu?


Ďakujem, texty sú odrazom života spoločnosti, medziľudských vzťahov. Riešim veci, ktoré ma zaujímajú a hlavne zdravo štvú. Staršie songy boli najmä o vzťahoch a teraz nemôžem zavierať oči pred politikou v republike. Moje pesničky sú zametaním si pred vlastným prahom, či už mojej osoby alebo občana Českej republiky.

 

Plány a ambície s novým albumom?

Každou platňou sa posúvam dopredu. Oproti predošlým albumom sme si teraz zvolili model riešenia politických problémov. Čo sa týka formy, mám pocit, že v kluboch je lepšie hrať unplugged s dvomi gitarami, kde sa dá urobiť lepšia atmosféra, pretože ľudia viac vnímajú texty, keď hráme v komornej zostave. Na festivaloch zas hráme s celou kapelou. Avšak každý koncert má svoje čaro a výrazné špecifiká. <

Juraj Vnuk
Snímka David Cysař

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod