Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 7°C

Z regiónu

Z Hričova hlásia vydarenú sezónu. Cez víkend tam čakajú stovky návštevníkov

Murárske práce ukončili pred niekoľkými dňami aj na hrade Hričov. Združenie, ktoré sa o hrad stará, sa stihlo v tomto roku venovať aj bočným projektom, napríklad zorganizovať brigádu na susednom Súľove. Hoci práce na Hričovskom hrade pre tento rok už utíchli, predsa tam bude cez víkend neobvykle rušno. Uskutoční sa tam ďalší ročník obľúbeného podujatia s názvom Dušičkový výstup na hrad Hričov.

02.11.2023 | 13:30

Jeden z najmenších hradov na Hornom Považí má za sebou ďalšiu úspešnú murársku sezónu. Ako priblížil riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu, bohatá bola najmä na nové murivo. „Nad schodiskom do predného paláca sa horolezeckými prácami zakonzervovali poškodené časti. Práve odtiaľto neustále vypadávali kamene, ktoré ohrozovali návštevníkov. Najviditeľnejšou premenou prešla stena deliaca predný a stredný palác, cez ktorú sa vchádza na druhé schodisko. Stena bola v celom rozsahu vyškárovaná a zakonzervovaná,“ uviedol Jozef Mihálik.

Sezóna 2023

Za najväčší posun v záchrane možno považovať zákrok na stene horného paláca, ktorý je najstaršou časťou celého hradu. „Tu sa nám podarilo zamurovať veľký výpadok muriva. Už piaty rok pokračujeme v obnove obvodovej hradby stredného paláca. Práve tu sme postavili masívne lešenie, ktoré pripomína chodník v korunách stromoch,“ povedal riaditeľ združenia.

Koncom septembra pod vedením archeologičky Zuzany Stanekovej z Považského múzea v Žiline začali na hrade s archeologickým výskumom. Výskum sa zameriava na znižovanie závalu v zadnom paláci, ktorý je zasypaný až po úroveň stropu prízemnej miestnosti. Práve tú by združenie do budúcnosti chcelo ako jedinú miestnosť na hrade zastrešiť.

Tohtoročné záchranné práce financovali dobrovoľníci z rôznych zdrojov, pričom najväčším donorom bolo opäť ministerstvo kultúry v rámci podprogramu 1.4. „Časť dotácie bola použitá aj na prípravu statického projektu obnovy hradby stredného paláca a na výskumnú činnosť. Od ministerstva kultúry sme získali v podprograme 1.6  dotáciu aj na reštaurátorské práce zamerané na konzervovanie historických omietok v Dolnom Hričove. Od roku 2021 sa staráme aj o hrad Súľov, kde sme tento rok zorganizovali murársku brigádu, počas ktorej sa urobilo množstvo práce. V budove starej školy v Hričovskom Podhradí, ktorú máme v polovičnom vlastníctve, dala obec opraviť a vymaľovať všetky interiérové steny, za čo srdečne ďakujeme,“ priblížil práce na ďalších projektoch združenia Jozef Mihálik.

Dušičkový výstup

Hoci murárska sezóna bola pre tento rok úspešne ukončená, dobrovoľníci nespia na vavrínoch a snažia sa hrad verejnosti čo najviac priblížiť. Od roku 2015 organizujú vždy na začiatku novembra podujatie, ktoré každoročne priláka na Hričov stovky ľudí. Práve pri tejto príležitosti si dá združenie námahu, aby hrad jediný raz v roku nasvietilo.

„Dušičkový výstup sa tento rok bude konať v sobotu 4. novembra o 17,00 hod na ihrisku pri obecnom úrade v Hričovskom Podhradí. Tam akciu začneme krátky programom pozostávajúcim z prezentácie o našej činnosti a následne zahrá pop-rocková kapela Vox Supra svoj akustický set. Počas programu sa budú predávať tombolové lístky a po predaji sa spoločne s návštevníkmi presunieme na hrad Hričov, kde ich budú čakať teplé nápoje, predaj suvenírov, prehliadka osvetleného hradu a vyhlasovanie tomboly,“ priblížil blížiacu sa víkendovú akciu Jozef Mihálik.

Okrem dobrej nálady si návštevníci môžu priniesť baterky a hlavne sa podľa pokynov organizátorov teplo obliecť a dobre obuť. „Trasa je možno trošku náročnejšia, ale len na niektorých úsekoch. Na trase sa bude nachádzať množstvo ľudí, preto sa návštevníci nemusia obávať tmy. Každý si zvolí vlastné tempo. Z predošlých rokov vieme, že hrad zdolajú ako deti tak aj starší ľudia. Dĺžka trasy je približne 45 minút,“ podotkol.

Výťažok z tomboly, ktorá bude pozostávať z desiatok cien, pohltia hlavne organizačné výdavky, ale časť z vyzbieranej sumy plánuje združenie investovať aj do stavebného materiálu a pracovného náradia. „Ceny do tomboly nám neustále pribúdajú. Prvou cenou bude ubytovanie v krásnom kaštieli, ktorý sa nachádza neďaleko,“ prezradil Jozef Mihálik.

Autor: - r -

Foto: archív združenia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod