Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -5°C

Z regiónu

Za dvadsaťdeväť mesiacov postavili luxusný kultúrny dom. Nezastavila ich pandémia, ani kríza

Nový kultúrny dom v Štiavniku vyrástol na zelenej lúke. Pôvodne mala obec  v 1. etape preinvestovať 1,2-milióna eur, stavbu zakonzervovať a pokračovať až vtedy, keď  nájde ďalšie financie. Napokon však zmobilizovala sily aj financie a postavila ho, takpovediac, na jeden dych.

26.01.2023 | 17:27

„Investor rozhodol, že stavbu konzervovať nebudeme, postaví ju za svoje a až potom budeme riešiť peniaze. Počas výstavby sa nám však napokon podarilo celý projekt finančne vykryť,“ hovorí starosta Štiavnika Štefan Vároš.  Stavba na konci stála 2,1-milióna eur a je v nej zahrnutá aj rekonštrukcia plášťa obecného úradu. Súčasťou novopostaveného kulturáku je zázemie pre športovcov, akým sa  môže popýšiť máloktorá obec. Má práčovňu, šatne, miestnosť pre rozhodcov, sprchy, toalety, zasadačku, priamy výbeh na ihrisko. 

Po kultúrnom dome škôlka

Základný kameň kultúrneho stánku položili  15. 6. 2020 a v novembri minulého roka ho odovzdali do užívania. Prvou obecnou akciou v ňom boli vianočné trhy a najbližšou bude 18. februára ples. Kapacita sály s mobilným javiskom je 320 ľudí. Kuchyňa, technické zázemie, sociálne zariadenia a ďalšie priestory spĺňajú tie najprísnejšie normy. Dokonca je v nich aj miesto pre modernú školskú kuchyňu, ktorá sa tu v blízkej budúcnosti presťahuje. Celý priestor je mimoriadne citlivo, nadčasovo, vkusne a veľkoryso riešený. „Kultúrny dom bola priorita. V súčasnosti  však už pripravujeme rekonštrukciu starej školy, čím by sme chceli zvýšiť kapacitu materskej školy. Tu je v súčasnosti 100 detí, je naplnená a zďaleka pre našu obec nepostačuje. Kúpili sme budovu, vypracovali projekt a od VÚC  sme na rekonštrukciu získali 541-tisíc eur, finančná spoluúčasť obce predstavuje 30-tisíc eur. Plánujeme vybudovať  dve triedy po 15 detí.

Plány majú, roboty sa neboja

Ďalšia, 70-tisícová spoluúčasť obce bude pri budovaní zberného dvora. Nemôžeme sa púšťať do ďalších  výziev, pokiaľ tieto dve nezvládneme. Dosť nás limituje cena energií i podielové dane v súvislosti s bonusom, ktorý vláda schválila pre občanov. Nehovorím však, že nemáme plány. Je ich dosť. Je potrebné opraviť bytovky a v hornej časti obce dobudovať kanalizáciu pre 150 domov. Je to strategicky dôležité. Keď sme ju stavali, poradný orgán EÚ nám túto časť vyškrtol, pretože je tam 300-metrová výluka medzi domami. A teraz tam ľudia trpia,“ pokračuje Štefan Vároš. Na zozname svojich starostovských vízií, ktoré dosiaľ všetky splnil, mu ostáva nové námestie. Jeho vizualizácia je nakreslená pri základnej škole od roku 2011. Postupne sa k nej však blížia. Výstavbe bránila požiarna zbrojnica. Na inom mieste už  stojí nová, starú je možné zbúrať, rovnako aj susedné šatne futbalistov, ktoré zariadili v novom kultúrnom dome. „Pokiaľ by nebola kríza a nevyskytli sa iné prekážky, mohli by sme sa zahryznúť aj do tohto sústa,“ vidí budúcnosť optimisticky starosta Štiavnika.

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod